Regionrådet: "Ett dåligt resultat"

Det är inte etiskt försvarbart om patienter tvingas vänta i flera år på operation, anser regionrådet Kenneth Backgård (SJVP). "Vi måste komma till rätta med vårdköerna", säger han.

Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, konstaterar att vårdköerna måste minska. "Det är därför vi satsar så mycket pengar nu", säger han.

Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, konstaterar att vårdköerna måste minska. "Det är därför vi satsar så mycket pengar nu", säger han.

Foto: Pär Bäckström/Frilans (Arkivbild)

Luleå2021-09-02 07:33

Sjukvårdspartisten Kenneth Backgård säger att det finns flera förklaringar till det uppkomna läget där Norrbotten under förra månaden var sämst i landet på antalet genomförda operationer inom ramen för vårdgarantin. Pandemin är enligt Backgård en betydande orsak, med omfördelning av personal till covidvård, smittspridning och patienter som inte har kunnat genomgå operation på grund av smittrisken. 

– Det är en förklaring, men det betyder inte att det här är ett bra resultat för regionen. Tvärtom, det är dåligt. Det är därför vi satsar så mycket pengar på att komma igång igen, säger han och hänvisar till de 500 miljonerna som Region Norrbotten är beredd att avsätta för upphandlingar som ska minska vårdköerna. 

– Lek med tanken att du som patient har fått veta att du behöver en operation i början av 2020, en operation som kan vänta. Sedan går hela 2020 och nästan hela 2021 och när det väl blir dags att börja titta på operationsmöjligheter, då dröjer det två-tre år till i kö. Det finns ingen etik och moral i det. Så kan det bli om vi skulle försöka göra allt i egen regi, säger Kenneth Backgård. 

Han påpekar, liksom divisionschefen Per Berglund, att Norrbottens geografiska läge och stora yta är en utmaning när det gäller möjligheten att rekrytera personal. Att Sunderby sjukhus inte är något universitetssjukhus är en annan faktor som Backgård tror kan påverka. 

– Vår förhoppning är att vi ska kunna utföra en hel del operationer här på plats och hyra in personal som kan fylla de operationssalar vi inte fyller för egen maskin.

Den 27 september ska till exempel den första patienten opereras i de återtagna operationslokalerna vid Kalix sjukhus, som bemannas med ett inhyrt operationsteam. 

– Sedan hoppas vi att våra grannlän och grannländer kan rycka in. Från Finland och Norge har de hört av sig och även från Karolinska sjukhuset (i Stockholm, reds. anm) har visat intresse. Men blir det så att vi måste skicka patienter ut i Europa för att klara det här, då gör vi det. Om patienterna accepterar det. 

I dag har Region Norrbotten en karenstid på sex månader för när personal som har sagt upp sig kan komma tillbaka och jobba som exempelvis egenföretagare eller anställd inom ett vårdbolag. Kenneth Backgård utesluter inte att den karenstiden kan komma att tas bort, med tanke på personalbehovet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!