Avtalskampen
Om Svenskt näringsliv får bestämma blir det ingen central lönerörelse nästa år.- Stora löneökningar passar inte i nuvarande läge, säger, Jan-Olov Nordström, Svenskt näringsliv.
Foto: Bosse Johansson
I går hade organisationen Svenskt näringsliv presskonferens för att förklara sin syn på avtalsrörelsen. Det blev mycket tal om finanskris, lågkonjunktur och arbetslöshet.
Återhämtning
- I det här läget, när lågkonjunkturen inte är över och många företag har dålig lönsamhet, behövs återhämtningstid. Därför vill vi ha paus för centrala löneökningar för nästa år, säger Nordström.
Förslaget innebär att löner och arbetstidsförläggning ska förhandlas lokalt på arbetsplatserna utan några procentsater eller centralt fastlagda kronkrav.
Svenskt näringsliv säger att stoppet bara ska vara temporärt på grund av det extraordinära läget och inte aktuellt vid en bättre konjunktur, men nu behöver företagen övervintra.
Samtidigt som man vill att löner och arbetstidsförläggning ska förhandlas lokalt på arbetsplatserna så är det, enligt Jan-Olov Nordström, inte meningen att den strejkrätt som fackföreningarna normalt förfogar över ska följa med.
- Nej, det tycker jag inte. Vi ska ju förhandla centralt kring allt utom själva lönen.
Lägre tröskel
Svenskt näringsliv vill också sänka tröskeln för ungdomar som vill in på arbetsmarknaden.
- Det är så liten löneskillnad mellan en person med erfarenhet och en ung utan, så de unga har inte någon chans att komma in på arbetsmarknaden.
Nej till heltidsrätt
Svenskt näringsliv tycker inte att kravet på rättighet till heltid är något bra krav och anser att det leder till större arbetslöshet.
- Det är verksamheten som styr hur en företagare kan anställa. I vissa branscher är arbetsbelastningen ojämnt fördelad och därmed är behovet av personal ojämnt. Många kan komma att slås ut om företagarna blir tvungna att anställa färre. Det är väl ändå bättre att ha ett jobb än att inte ha ett, säger Nordström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!