Avtalet som skapar ilska

Telefoniupphandlingen för landstinget och kommunerna gynnar Telia och kostar skattebetalarna mer än nödvändigt. Det hävdar Telenor, som vill dra sig ur.

MOBILMAST. Landstingets, kommunernas och LTU:s upphandling av telefoni får kritik av Telenor, som nu tänker avstå från att lägga något anbud.

MOBILMAST. Landstingets, kommunernas och LTU:s upphandling av telefoni får kritik av Telenor, som nu tänker avstå från att lägga något anbud.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-06-22 20:59

Upphandlingen för fast och mobil telefoni gäller landstingen i Norrbotten och Västerbotten, plus LTU och alla kommuner med kommunala bolag i båda länen.

En grov uppskattning uppger att affären ligger på mellan 40 och 60 miljoner, men Telenor är kritisk mot hur upphandlingen är utformad.

– Det handlar inte om att det är synd om oss. Det handlar om att skattebetalarna går miste om en konkurrenssituation, säger Aron Samuelsson, presschef på Telenor.

Upphandlingen ska välja ut en leverantör av tjänsterna, men Telenor tycker att det vore rimligare att flera leverantörer fick teckna ramavtal. Då skulle fler företag kunna konkurrera med prispress som följd.

I vissa kommuner är Telias täckning bäst, men i andra är både Telenor och Tele2 lika bra, anser bolaget.

– Det finns ingen anledning till att Telia ska vara ohotade i områden där flera har täckning, säger Aron Samuelsson.

Telenor och Tele2 bildade ifjol bolaget Net4Mobility, som arbetar med att öka antalet basstationer i Norrbotten och Västerbotten. I slutet av 2016 ska deras nät vara lika bra som Telias, enligt bolaget.

Men det är ett år efter att det nya avtalet startat.

Missnöjet med upphandlingens utformning har fått konsekvenser.

– Givet dessa förutsättningar kommer vi inte ens skicka in ett anbud. Det är talande, tycker jag, säger Aron Samuelsson.

Magnus Rudehäll, IT-strateg på Region Västerbotten, är projektledare för telefoniupphandlingen.

Enligt honom är det ett önskemål från alla bolag, kommuner och landsting att man vill ha en leverantör.

– Alla har varit entydiga. Man vill ha en leverantör, säger han.

Skälen till det är bland annat att de totalt 114 inblandade, bolag, kommuner och landsting, inte vill hamna i en massa administration då de ska göra så kallade avrop, alltså köpa en telefonitjänst.

– Det finns alltid en risk att det blir dyrare, men aktörerna har gjort bedömningen att det totalt sett inte blir det, säger Magnus Rudehäll.

Dessutom är täckningen viktig, uppger Rudehäll. För landstingen helt avgörande vid akutvård, men också för kommunerna som har vård- och omsorgsuppdrag.

– Där måste det bara fungera. Det får inte fallera. I Norrbotten är man på väg att få bättre täckning, men man är inte riktigt där än, säger Magnus Rudehäll.

Upphandlingen avslutas efter sommaren.

Telenor har i dag ramavtal med flera andra kommuner och landsting, till exempel Blekinge och Halland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om