Efter att misstankarna om förskingring inom Ungdomens hus uppdagats, har kyrkorådet i Luleå domkyrkoförsamling beställt en utredning av revisionsfirman KPMG. Men vad resultatet är vill inte rådets ordförande Margaretha Lindbäck (S) säga. De har inte heller valt att polisanmäla ärendet än.
– Det pågår förhandlingar med facket just nu. Vi hoppas att det inte ska bli så utdraget. Det är inte bra för någon, säger hon.
Avtalet bryts vid årsskiftet
Samtidigt har fritidsförvaltningen, som bekostar hälften av verksamheten, och Luleå domkyrkoförsamling valt att bryta sitt avtal. Detta inträffar vid årsskiftet.
– Vi är överens ömsesidigt. Det beror på det som varit nu kopplat till ungdomens hus, säger Helén Wiklund-Wårell, fritidschef.
– Det visade ju sig när domkyrkoförsamlingen har gjort en utredning att det förekommit sådant som inte borde förekomma.
Ungdomar drabbas inte
Kyrkorådet har redovisat utredningens resultat för Helén Wiklund-Wårell men hon vill inte gå in på det närmare.
– Det är domkyrkoförsamlingen som är arbetsgivare så de ansvarar för den dagliga verksamheten, säger hon.
I förra veckan kom hon och nytillträdde domprosten Charlott Rehnman fram till att det var det bästa för ungdomsverksamheten efter förskingringen.
– Vi säger upp nuvarande avtal och ska föra ett resonemang om Ungdomens hus under hösten. Det är ett sätt att vara lite formella.
Men Helén Wiklund-Wårell uppger att ungdomarna inte ska drabbas.
– Det tycker båda parter är jätteviktigt. Vi ska istället föra ett resonemang de kommande månaderna hur vi tillsammans vill att det här ska se ut.
Förvaltningen har tagit över driften av många andra fritidsgårdar. Vill ni även ha kontroll över Ungdomens hus?
– I dagsläget kan jag inte säga något. Det här är ju ett annat upplägg med en överenskommelse. I de andra fallen har fritidsgårdarna legat ute på entreprenad.
Kommunens insats i verksamheten är 1,1 miljoner kronor per år.