Förslag: nya Hertsöskolan delas upp på flera byggnader

Nya Hertsöskolan blir inte en enda stor skola utan två byggnader, en för högstadiet och en för mellanstadiet. Sporthallen blir en fristående byggnad.

Så här kan nya Hertsöskolan och skolgården komma att se ut, högstadiebyggnaden till vänster och mellanstadiebyggnaden till höger.

Så här kan nya Hertsöskolan och skolgården komma att se ut, högstadiebyggnaden till vänster och mellanstadiebyggnaden till höger.

Foto: MAF arkitekter

Luleå2022-09-10 11:00

Nya Hertsöskolan kommer att delas upp på flera byggnader, till skillnad från i dag då skola, fritidsgård, bibliotek och sporthall finns i en byggnad på cirka 11 000 kvadratmeter. Den befintliga byggnaden kommer att rivas eftersom den har omfattande fuktskador.

Stadsbyggnadsförvaltningen har tagit fram ett förslag till ny detaljplan för området som nu är ute på granskning. Det krävs en ändring av detaljplanen eftersom den nya skolan kommer att byggas i tre våningar, för att bli mer yteffektiv och för att eleverna ska få tillgång till större ytor utomhus. Nu gällande detaljplan tillåter bara skola i ett våningsplan.

Nya Hertsöskolan planeras för 600 elever, fördelat på cirka 225 elever på mellanstadiet och 375 elever på högstadiet. Hertsöskolan har i dag cirka 380 elever. 

Nya Hertsöskolan planeras att delas upp på två byggnader, en för årskurs 4-6 och en för årskurs 7-9. De två byggnaderna ska kopplas ihop med en skywalk för att eleverna ska kunna gå mellan byggnaderna utan att behöva gå utomhus. Passagen mellan de båda byggnaderna gör det möjligt att gå mellan skolgården och Hertsö torg. 

Byggnaden för årskurs 7-9 planeras i det nordöstra hörnet av skolområdet med placering mot Hertsötorget. Den föreslagna entréhallen till högstadiedelen blir fyra våningar hög. I denna byggnad ska även biblioteket och fritidsgården finnas. Högstadieskolan ska ha entré mot norr medan entréerna till bibliotek och fritidsgård placeras mot Hertsö torg. 

Skolbyggnaden för årskurs 4-6 planeras att byggas söder om högstadiebyggnaden och kommer även den att placeras med den östra fasaden mot torget. Entréerna till mellanstadiebyggnaden blir från skolgården. 

I mellanstadiebyggnaden ska även det gemensamma köket och matsalen för Hertsöskolan och Svedjeskolan rymmas. Tanken är att eleverna från Svedjeskolan ska promenera till Hertsöskolan för att äta lunch. Svedjeskolans kök planeras att avvecklas i framtiden på grund av byggnadens dåliga skick.

Skolgården planeras i olika zoner, som ska anpassas för yngre och äldre elever.

I skolområdets nordvästra del mot Backmyrvägen ska idrottshallen byggas. Hallen får en nockhöjd på 13 meter. En lägre byggnad i anslutning till idrottshallen ska rymma omklädningsrum och förråd. 

En yta vid Hertsö IP har planlagts för att användas som parkering. Marken används idag som besöksparkering för Hertsö IP.  Detaljplanen är ute på granskning till och med den 26 september, därefter ska den antas av stadsbyggnadsnämnden. 

Parallellt pågår arbete med att planera lokalbehovet för skolan respektive kultur- och fritid.

– Vi håller på att ta fram underlag för vad som ska byggas. Det finns inga färdiga ritningar, så långt har vi inte hunnit än, säger Göran Sakari, sektionschef på stadsbyggnadförvaltningen och processledare för Hertsöskolan.

Förvaltningarnas önskemål om lokaler måste också matchas mot vad som ryms inom den ekonomiska ramen som politikerna har beslutat om, på totalt 350 miljoner kronor.

När ska ni upphandla bygget?

– Tanken är att vi ska gå ut innan årsskiftet med ett förfrågningsunderlag. Det är en tajt tidplan på skolan. Förhoppningsvis ska vi komma igång med rivningen under vårvintern, säger Göran Sakari.

Politikerna vill att den nya skolan ska stå färdig till vårterminen 2025. 

– Det är inriktningen vi jobbar efter, säger Göran Sakari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!