Luleå Hamn kan bli basen för ny vätgasfabrik

Nu lanseras nästa steg på vägen mot det fossilfria samhället. En vätgasfabrik i närheten av Luleå hamn för tillverkning av fossilfritt fartygsbränsle.

"Tanken är att vi ska bidra med fossilfria fartygstransporter för de som ska frakta det fossilfria stålet" säger Henrik Vuorinen, chef Luleå Hamn.

"Tanken är att vi ska bidra med fossilfria fartygstransporter för de som ska frakta det fossilfria stålet" säger Henrik Vuorinen, chef Luleå Hamn.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2021-06-08 17:45

Luleå Hamn, energibolaget Uniper och teknikbolaget ABB har ett gemensamt projekt kallat Botnialänken som innebär att man planerar att bygga en vätgasfabrik i Luleå, en regional hubb som ska förse fartyg med fossilfritt bränsle, vätgas tillverkad med el från antingen vindkraft eller vattenkraft.

– Tanken är att vi ska bidra med fossilfria fartygstransporter för de som ska frakta det fossilfria stålet, det är grundtanken. Vi vet att gruv- och stålindustrin ställer om och vi vet att biltillverkarna ställer om. Det är på transportsträckan från stålverket till bilfabriken vi vill möjliggöra att vara fossilfria, säger Henrik Vuorinen, vd för Luleå Hamn.

Projektet har sökt stöd från IPCEI, en EU-mekanism för att främja investeringar i gränsöverskridande forsknings- och industriprojekt av särskild betydelse för europeisk utveckling. Vätgasteknik är en av sex prioriterade industrisektorer. Projektet har klarat den första gallringen och gått vidare till steg två i den europeiska urvalsprocessen för statlig medfinansiering av nationella vätgassatsningar.

– Vårt budskap som vi vill skicka till regering och riksdag är att Sverige ska vara aktivt, säger Henrik Vuorinen. 

Vätgasen kommer tillverkas på samma sätt som är tänkt att ske i Hybrits anläggning, genom elektrolys av vanligt vatten i en storskalig elektrolysanläggning. Vätgasfabriken kommer att kräva stora mängder elström. 

Vätgasfabriken planeras att byggas i närheten av Luleå hamn. Restvärmen från vätgasproduktionen skulle kunna användas i Luleås fjärrvärmenät. 

– Vi har hamnen och vi har ytan, vi ser till att fartygen kan lasta och lossa, säger Henrik Vuorinen. 

Hur ser tidplanen ut?

– Vi tror att det här går att göra inom några år, tanken är att det ska matcha den tidplan som stål- och gruvindustrin har. Den är ambitiös, vi tror att vi också kan vara ambitiösa. Sedan är det här i sin linda, säger Henrik Vuorinen. 

I reda pengar handlar det om en total investering på uppåt två miljarder kronor. 

– Hur mycket som landar på var och en är inte klart än. 

– Vi tror att idén som sådan är hållbar. Vi tror att det finns en marknad i glappet som gäller marina transporter, vårt projekt är med att fylla det. Ska det bli något av det så måste näringsliv, riksdag, regering och staten vara med, säger Henrik Vuorinen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!