Så ser i alla fall huvudspåret ut just nu.
– Rent generellt är Lule älv fantastisk för en fiskodling. Den håller mycket vatten och den är utbyggd så den har ingen vild laxstam, säger Mikael Kivijärvi, vd vid Hushållningssällskapet, som tillsammans med Invest in Norrbotten driver projektet.
Samrådsunderlaget är framtaget av en konsult och inskickat till länsstyrelsen. Nu stundar en miljöprövning innan satsningen kan få grönt ljus. Bland annat ska en så kallad miljökonsekvensbeskrivning tas fram.
– Jag ser inga hinder men det är ändå en lång väg innan vi har ett beslut. I den bästa av världar tar det tre år innan odlingen är i drift. Men jag skulle gissa på mellan tre och fem år, säger Kivijärvi.
Byggtiden är 18 månader. Odlingen ska alltså vara landbaserad enligt den senaste tekniken, och använda sig av vatten från Luleälven. Anläggningen består av tre enheter: en sättfiskodling där yngel tas fram, en produktionsodling och ett slakteri.
– Tanken är att det ska bli en fullskalig produktion på 4000 ton per år. Förhoppningsvis av röding.
Bedömingen är att det handlar om ett 60-tal nya jobb. Investeringen är på knappt 300 miljoner. Men ännu har parterna inte klart med någon aktör, varken för bygget eller driften.
– Det finns intressenter och vi vet att marknaden för röding är jättegod i Sverige. Det finns många faktorer som talar för den här satsningen. Bland annat vår självförsörjningsgrad, som är låg och måste öka, säger Mikael Kivijärvi.
Den aktuella marken ägs av Hushållningssällskapet självt. Den består av skogsmark. Avståndet till närmaste hus är minst 160 meter, och transporter till och från en anläggning är gynnsamt eftersom väg 97 är närliggande. Positiva faktorer, enligt konsultrapporten.
– Givetvis är det en stor fördel att vi äger marken.
Det är inte så långt till Luleås vattentäkt i Gäddvik. Kan det vara ett hinder?
– Inte enligt vår bedömning. Vattentäkten har ett antal skyddszoner och vattenintaget sker utanför zonerna. Vattnet som går ut renas för övrigt på samma sätt som i kommunala reningsverk, säger Mikael Kivijärvi.
Andra platser som varit aktuella för etablering är Vuollerim, nedströms kraftstationen och Råneå. I Råneå har möjligheterna undersökts att pumpa upp grundvatten. I Vuollerim bedömer Vattenfall att en etablering inte är möjlig.