Avslöjar: Flygstaben säger nej till Hybrit i Luleå

Flygstaben motsätter sig att Hybrits demonstrationsanläggning byggs i Luleå. Båda alternativen på Svartön medför kännbara begränsningar för flyget. I stället förordar flygstaben att anläggningen byggs i Vitåfors.

Flygstaben säger nej till att Hybrits demonstrationsläggning lokaliseras till Svartön i Luleå. Det skulle innebära kännbara begränsningar för flyget anser flygstaben.

Flygstaben säger nej till att Hybrits demonstrationsläggning lokaliseras till Svartön i Luleå. Det skulle innebära kännbara begränsningar för flyget anser flygstaben.

Foto: Linda Wikstrom

Luleå2020-09-15 10:32

Hybrit har presenterat tre olika lokaliseringsalternativ för demonstrationsanläggningen, som enligt planerna ska börja byggas 2023 och stå färdig 2025. Två alternativ är lokaliserade till Svartön i Luleå, ett västligt alternativ och ett östligt. Det tredje alternativet är Vitåfors industriområde, norr om Malmberget i Gällivare kommun. 

Nu har flygstaben sagt sitt om de olika alternativen. 

Flygstaben förordar en lokalisering till Vitåfors industriområde, eftersom det innebär ringa till obetydlig påverkan på Försvarsmaktens flygverksamhet. 

Om demonstrationsanläggningen byggs på Vitåfors industriområde krävs en ny kraftledning mellan Porjus och Vitåfors, den kommer att bli dubbelt så hög som den nuvarande ledningen. Kraftledningen kan påverka helikoptrars möjlighet till lågflygning i området, framförallt vid förhållanden med begränsad sikt och låg molntäckeshöjd. Flygstaben förordar att den nya kraftledningen följer den befintliga ledningen och att stolpar och torn byggs så låga som möjligt.

Flygstaben motsätter sig att Hybrits demonstrationsanläggning byggs på Svartön i Luleå. Båda alternativen på Svartön/Hertsöfältet kommer att medföra kännbara begränsningar i flygverksamheten anser flygstaben.

Luftfartsverket har genomfört en flyghinderanalys vad ett 200 meter högt reduktionstorn innebär för flygsäkerheten. Flera procedurer för in- och utflygning till Luleå flygplats måste ändras och flygsäkerheten försämras, enligt flygstaben. Även civilflygets inflygningsprocedur kan påverkas av ett 200 meter högt torn på Svartön.

Helikopterverksamheten påverkas negativt av Hybrits reduktionstorn och den nya 150 kilovoltsledningen som måste byggas från Svartbyn i Boden till Svartöns industriområde. Helikoptrars möjlighet till in- och utflygning norrut via Mulön påverkas negativt, framförallt vid väderförhållanden med begränsad sikt och låg molnhöjd eller i mörker.

Flygstaben anser att en djupare analys måste genomföras av hur instrumentflygprocedurerna till och från Luleå flygplats påverkas av ett 200 meter högt torn.

Flygstaben bedömer att det är mycket olämpligt att placera Hybrits demonstrationsanläggning i närheten av Luleå flygplats med hänsyn till eventuell explosionsrisk, eftersom Hybrit kommer att hantera och lagra reaktiva gaser, vätgas och syrgas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!