Avslöjades – släppte avloppsvatten rätt ut i hamnen

I flera års tid släppte ägare till sjöbodar i Kängsön ut avloppsvatten rakt ut i hamnbassängen. Vid en inspektion framkom det att ett flertal av sjöbodarna i själva verket användes som fritidshus.

Enligt Joel Domeij, vid kommunens miljöavdelning, är bodarna närmast hamnen att betrakta som rena fritidshus.

Enligt Joel Domeij, vid kommunens miljöavdelning, är bodarna närmast hamnen att betrakta som rena fritidshus.

Foto: Montage

Luleå2021-01-27 05:00

Joel Domeij är samordnare vid hälsoskyddsteamet i Luleå kommun. 2018 tog kommunen emot en anonym anmälan, där en person beskrev hur majoriteten av de 15 sjöbodarna som ligger alldeles intill båthamnen gjorts om till fritidshus. Ägarna hade även dragit in vatten via båtklubbens stuga. Vattnet användes för bad, disk och tvätt. Vid inspektionen som kommunen gjorde sommaren 2018 upptäcktes det att flera av stugorna var försedda med avloppsrör. Genom dessa släpptes alltså avloppsvatten från stugorna rakt ut i hamnbassängen, utan att ha genomgått någon längre rening. 

– Det var inte vatten från WC, utan så kallat gråvatten. Det har inte lika höga halter av kväve och fosfor och räknas därmed inte som ett lika farligt utsläpp som WC-vatten, säger Joel Domeij. 

Kommunen kontaktade Råneå båtklubb för att få svar på vilka som ägde sjöbodarna. Ägarna ombads att inkomma med svar på hur många dagar/nätter per år de använder bodarna. Det visade sig att flera ägare vistades/övernattade i dem ett 30-tal dygn per år. En av ägarna svarade att han vistas i sjöboden 60 dagar per år.

Hur länge hade utsläppen pågått?

– Det rör sig säkert om ett antal år, säger Joel Domeij. 

undefined
Efter en anmälan om misstänkt utsläpp av så kallat gråvatten gjordes en inspektion på plats. Flera av ägarna hade dragit in vatten i sina sjöbodar.

Råneåfjärden är klassad som ett Natura 2000-område. Natura 2000 är ett nätverk av skyddad natur, med målet att bevara biologisk mångfald.

– Som fastighetsägare är man skyldig att omhänderta sitt avloppsvatten på ett lämpligt sätt. De berörda valde i det här fallet att inkomma med en anmälan om ny infiltrationsanläggning. Därmed behövde vi inte ställa några ytterligare krav, säger Joel Domeij.

Utdömdes inga böter, straffavgifter eller liknande?

– Ett sanktionsbelopp kan vara aktuellt om man kopplat till en avloppsanordning utan anmälan eller tillstånd. Då kan det bli ett miljösanktionsärende. I det här fallet har vi inte fattat beslut om någon sanktionsavgift.

Advokat Giedre Jirvell anser att utsläppet av det orenade gråvattnet i ett strandskyddat tillika Natura-2000 område är ett miljöbrott.

"Kvaliteten på vattenmiljön försämras och kan negativt påverka marina växt- och djurarter, inte minst den hotade och sällsynta vattenväxten småsvaltingen, som återfinns i Rånefjärden. Vid misstankar om brott mot områdesskydd ska anmälan göras till Åklagarmyndigheten för vidare utredning", konstaterar hon.

Får miljökontoret kännedom om ett misstänkt brott i ett Natura-2000 område ska miljökontoret meddela detta till länsstyrelsen, så att de kan fullgöra sin anmälningsplikt, menar advokaten.

undefined
Joel Domeij besökte Kängsö hamn efter en anmälan 2018. Till vänster byggnadsinspektör Martin Pantzare, som också är inkopplad i ärendet med sjöbodarna.

Miljöavdelningens bedömning var att utsläppet inte haft någon påverkan på det som är skyddsvärt enligt Natura 2000 och meddelade därför inte länsstyrelsen.

– Det fanns ett visst utsläpp i hamnbassängen. Exempelvis fanns där näckrosor, en växt som gynnas av förhöjda näringshalter. Men man tittar ju på vilken påverkan som utsläppet har haft och här handlade det om en ringa vattenförbrukning. Vi såg därför inga skäl att driva det hela vidare, då ägarna frivilligt kom in med en anmälan om att bygga en ny anläggning, säger Joel Domeij. 

Du har ju besökt platsen sommartid, hur bedömer du att dessa sjöbodar används?

– De är inredda stugor det är fråga om. Nya strandskyddsdispenser hade inte beviljats heller, skulle jag tro. Det är helt olika förutsättningar för att bevilja strandskyddsdispens för en sjöbod, jämfört med ett fritidshus. 

Vatten från hushåll

Spillvatten eller i dagligt tal avloppsvatten från hushåll består i huvudsak av bad-, disk-, och tvättvatten, samt vatten från vattenklosett. De tre förstnämnda komponenterna benämns BDT, eller gråvatten. Det senare kallas svartvatten. Gråvatten innehåller låga halter av fosfor. 

Ett fåtal av ägarna till sjöbodarna närmast hamnen har uppgett att de inte använder dessa överhuvudtaget och har därmed inte bidragit till några utsläpp. 

Källa: Naturvårdsverket, Luleå kommun

Karta: Kängsön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!