Avsaknaden av tolk ska utredas

LULEÅ. Landstinget ska tillsammans med SOS Alarm utreda varför det inte fanns någon teckenspråkstolk för trafikskadade Lisa Heselius.- Det ska fungera och det gör det i 98 fall av 100, men tyvärr gjorde det inte denna gång, säger Eva Forsberg, chef för landstingsets syn- och hörselenhet.

Luleå2008-08-02 06:00
NSD berättade i fredagstidningen om Lisa Heselius och Kenneth Sandberg, som råkade ut för en trafikolycka efter ett besök i Storforsen.
Båda döva
De frontalkolliderade med en annan bilist och Lisa Heselius som körde bilen skadades.
Båda är döva och i ambulansen på väg till Sunderby sjukhus försökte ambulanspersonalen inkalla teckenspråkstolk som skulle möta upp på sjukhuset.
Förstod inte läkaren
Det försöket misslyckades och inte heller sjukhuspersonalen lyckades få fram en teckenspråkstolk.
- Jag förstod inte allt vad läkaren försökte säga. Det kändes så fel att sjukhuset inte kunde få fram en utbildad teckenspråkstolk, sade Lisa Heselius i fredagens NSD.
Hon har tillsammans med Kenneth Sandberg anmält tolkbristen i Sunderby sjukhus till landstingets patientnämnd och till Handikappombudsmannen.
Ingen förklaring
Eva Forsberg ansvarar för landstingets tolkverksamhet. Hon kan ännu inte förklara varför Lisa Heselius inte fick någon tolkhjälp.
- På måndag ska jag träffa SOS Alarms ledning och vi ska utreda om det är vi eller SOS Alarm som har felat. Rutinerna ska kontrolleras och vi ska undersöka om man försökt ringa alla. SOS har en lista på 15-20 tolkar som kan kallas in, säger hon.
Ingen brist på tolkar
Eva Forsberg tillbakavisar påståendet att det skulle vara brist på tolkar.
- Det finns tolkar att kalla in dygnet runt. Det har skett vid fem andra tillfällen i sommar. Jag vet inte var felet låg i söndags, men det är ingen brist på teckenspråkstolkar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om