Avmattning för Norrlands konjunktur

Årets konjunkturbarometer från Norrlandsfonden har presenterats. Den visar en nedgång inom näringslivet i Norrland – men inte någon lågkonjunktur. Dessutom sticker Norrbotten ut.

"Industrikonjunkturen har svalnade under det senaste året", säger Jenny Lunneborg, konjunkturexpert på Statistiska centralbyrån.

"Industrikonjunkturen har svalnade under det senaste året", säger Jenny Lunneborg, konjunkturexpert på Statistiska centralbyrån.

Foto: Jessica Tervaniemi

Luleå2019-11-05 10:20

På tisdagsmorgonen presenterades årets konjunkturbarometer på Vetenskapens hus i Luleå. Jenny Lunneborg, konjunkturexpert på Statistiska Centralbyrån berättade om ett dämpat läge i såväl nationell som internationell ekonomi. Men hon konstaterade också att konjunkturen är fortsatt god.

– Konjunkturinstitutets barometer visar att konfidensindikatorn för svenska näringslivet föll för sjätte året i rad, vilket indikerar på ett svagare stämningsläge i svenskt näringsliv.

Årets undersökning visar på ett dämpat stämningsläge och följer därför den internationella utvecklingen. Den senaste konjunkturtoppen var 2017 och låg då på ett starkare läge än normalt. Därefter dämpades det något under förra året – och i år har det dämpats ytterligare.

Däremot befinner sig inga branscher i ett mycket svagt läge, och på ett halvårs sikt förväntar man sig ingen större nedgång.

– Industrin som väger tungt i Norrland har försvagats till normalläge, däremot har industrin i Norrbotten hållit emot och läget är starkare än normalt, konstaterar Jenny Lunneborg.

IT-tjänster gör den mest positiva bedömningen i årets barometer och visar en dämpning från ett väldigt starkt läge till starkt läge.

Turismen har dämpats till normalläge och transport och logistikbranschen ser en liten förstärkning, men befinner sig fortfarande i normalläge.

– Industrikonjunkturen har svalnat under det senaste året. Det vi kan se är att det är de stora företagen med fler än 100 anställda som tydligare märker av dämpningen och är mer pessimistiskt inställda till framtiden, säger Jenny Lunneborg.

De exportberoende råvaruindustrierna i Norrland går i spetsen. Stål och metall går betydligt tyngre jämfört med för ett år sedan och där ser man en markant inbromsning, visar undersökningen.

– Massapapper och trävaruindustrin har kraftigt försvagats i höst. Verkstadsindustrin har lämnat konjunkturtoppen och har dämpats något i höstens konjunkturundersökning, men befinner sig i ett något starkare läge än normalt, konstaterar Lunneborg och fortsätter:

– Avmattningen i konjunkturen är synbar inom flera branscher, men ingen bransch befinner sig i ett svagt läge, utan mer normalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!