Vad som ska hända med Nåidenhallen är ovisst, inget beslut togs på stadsbyggnadsnämndens senaste sammanträde. Ett avgörande beslut kan dröja i månader.
– Vi kommer att gå fram med ett förslag till beslut att nämnden inväntar haverikommissionens rapport, så att vi får ytterligare kunskap. Det har så klart betydelse. Sedan har jag ingen aning om hur länge det tar innan Boverket kommer med rekommendationer, säger stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell.
Slutrapporten från Statens haverikommission angående Tarfalahallens takras väntas i juni. Beroende på rapportens innehåll och slutsatser kan Boverket skärpa rekommendationerna som styr konstruktionen av hallar.
Om politikerna vill skynda på ett beslut för att vinna tid finns ett givet alternativ att välja, men det är också det dyraste.
– Om vi väljer alternativ fyra, att riva och bygga en ny hall, då behöver vi inte bry oss om att vänta på rapporten, säger Helén Wiklund Wårell.
Politikerna har informerats om att förvaltningen bara ser två möjliga alternativ, om man ska dimensionera hallen så att den klarar gällande krav på bärighet. Enligt den fördjupad utredning som gjorts av Nåidenhallen finns risk för en akut kollaps av taket om inget görs.
Det ena alternativet (3B) innebär ett byte av stomme, pelare och fackverk. Limträstommen skulle bytas ut till en stålstomme.
– Det är otroligt svårbedömt om man gör förändringar, hur kommer det att påverka plattan? säger Helén Wiklund Wårell.
Det andra alternativet (alternativ 4) innebär rivning av Nåidenhallen och bygge av ny hall. Kylanläggning, omklädningsrum och ispist skulle behållas och täckas över under byggtiden.
Investeringskostnaderna för båda alternativen är osäkra i dagsläget, cirka 25-30 miljoner respektive cirka 40 miljoner kronor. Nåidenhallen kostade 38 miljoner kronor att bygga 2008.
På det senaste sammanträdet fördes en diskussion om kommunens möjlighet att utkräva ansvar av entreprenören som byggde hallen.
– De två advokatbyråer vi pratat med säger att det är inget case vi har möjlighet att driva med framgång, med tanke på den tid som gått.
Hur påverkas föreningslivet när hallen inte finns att tillgå?
– Klart att det påverkar när det blir färre träningstimmar att fördela ut. Elitföreningarna klarar sig alltid, de tränar på dagtid. Det är klart att det slår hårdast mot barn och ungdomar, säger Helén Wiklund Wårell.