Även politikerna i Luleå kan bli utan jullunch

Kommunalråd Karl Petersen (S) tänker inte rädda skolornas jullunch.Enligt honom har skolkontoret tillräcklig budget ändå.- Men blir det ingen jullunch till barnen, ska inte heller vi politiker ha någon, säger han.

Foto: Göran Ström

Luleå2009-10-17 06:00
Karl Petersen blev lika överraskad som många av NSD:s läsare efter nyheten att barn- och utbildningsförvaltningen drar in årets julbord på skolorna.
Däremot skjuter inte Luleås kommunalråd till några extra medel för att säkra julefriden - trots veckans besked att han ställer upp för omval nästa mandatperiod.
Frånsäger sig ansvaret
I ett brev till de besvikna eleverna på Porsöskolan frånsäger sig Petersen ansvaret helt i frågan.
- Skolkontoret och barn- och utbildningsnämnden får reda ut det här, säger Karl Petersen.
24 extra miljoner
Kommunalrådet anser inte heller att skol- och kostbudgeten kan regleras ytterligare med anledning av de skenande livsme-delspriserna - själva bakgrunden till de indragna julluncherna.
- Skolförvaltningen får 1,4 miljarder kronor och när vi beslutar om budgeten tar vi hänsyn till indexutvecklingen, precis som inom löneområdet. Om nu tjänstemännen vill spara in på julluncherna, får de ta diskussionen med barnen. Ansvaret kan inte läggas över på mig.
Besparingen motsvarar endast 200 000 kronor. Kan inte kommunstyrelsen skjuta till extra medel?
- Då får skolpolitikerna komma till mig och säga att de behöver hjälp. Men egentligen kan man inte göra så, varenda gång förvaltningarna behöver pengar.
- De borde ha utrymme för julluncherna inom rambudgeten. Vi gav 24 miljoner kronor extra från regeringens miljarder i höstas.
"Inget kul"
Att Luleås 6 500 kommunanställda får julgåvor till ett värde uppemot 400 kronor ser Karl Petersen inte som ett problem i sammanhanget.
- Alla anställda ska uppmuntras inför julen, antingen med en jullunch eller med någon annan gåva.
Vad blir det för jullunch för dig och övriga i stadshuset?
- Blir det ingen jullunch till barnen, så ska inte heller vi politiker ha någon. Det känns inget kul, säger Karl Petersen (S).

Fotnot:
NSD har förgäves sökt kommunens skolchef Sture Bryggman samt kostchefen Marie-Louise Lindström för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om