Kanske är det Agneta Pleijels tur att äntligen få ett Augustpris? Tre gånger har hon varit nominerad, och nu har hon tveklöst chans att bli det igen. Hennes andra självbiografiska roman, ”Doften av en man”, kom i våras och handlar om en ung kvinnas vuxenblivande, skildrat genom en rad kärlekshaverier.
På tur för en Auguststatyett står även Jerker Virdborg, som aldrig ens varit nominerad. Nu kan han bli det med romanen ”Sommaren, syster”.
Men kanske är den mest förväntade nomineringen ändå ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” av den redan mångfaldigt prisbelönte Johannes Anyuru. En på samma gång poetisk och politisk dystopi om en totalitär framtid där svenska muslimer stängs in i läger.
– Den är både väldigt aktuell och annorlunda skriven, säger Linda Odén, som driver bokbloggen ”enligt O” och tror på just Anyuru.
Också Anna Jörgensdotter fick lysande kritik för sin roman ”Solidärer” om svenska arbetare som slogs mot spanska fascister på 1930-talet, medan deras kvinnor försökte starta en kvinnoorganisation i Gävle.
Viola Bao, kritiker på Svenska Dagbladet, lyfter dock fram två andra favoriter: Klas Östergrens senaste roman ”I en skog av sumak”, samt Gunnar B Hanssons diktsamling ”Tapeshavet”.
– Det är en underbar diktsamling som tar sin utgångspunkt i Bohuslän och sedan rör sig mellan otroligt många fält, geologi, litteratur, oljeraffinaderier, botanik. Det är väldigt fint skrivet.
Augustpriset är ett branschpris som av tradition går till en kvalitativ men också bred roman. Även Tove Folkessons ”Ölandssången”, den sista i hennes självbiografiskt färgade trilogi som inleddes med ”Kalmars jägarinnor”, skulle kunna platsa, menar Bao.
Bland fackböckerna ter sig Johans Svedjedals biografi om Karin Boye, ”Den nya dagen gryr”, samt Sven Olov Karlssons ”Brandvakten” som troliga priskandidater. Den sistnämnda handlar om skogsbranden i Västmanland och global miljöproblematik.
Bland barn- och ungdomsböckerna tror Linda Odén på Maja Säfströms bilderbok ”Fantastiska fakta om djur från förr”. Odén, till vardags gymnasielärare i svenska i Lerum, lyfter också fram Anna Arvidsson debutroman ”Ordbrodösen” och Mia Öströms ungdomsroman ”Vacuum”.
Själv skulle hon bli väldigt glad om Hampus Nessvolds ”Ta det som en man” blev nominerad.
– Den handlar om mansrollen ur ett tonårsperspektiv, om hur stark den här mansbilden är bland killar: man får inte plugga och man måste vara stökig. Det kanske inte alltid är det man står för själv. Jag skulle verkligen önska att den blev nominerad. (TT)