"...åtta-nio-tio och ute"

Sofia Berglund förbereder en lektion i boxning på Björkskataskolan. Hon säger klart ifrån att hon inte accepterar trams eller slött utförda övningar. Lektionen blir seriös och bra.- Det här är kul. Man känner att man anstränger sig, säger Caroline Hultmar och ger sin kompis Nathalie Eriksson en högerkrok.

se bildtext till "Hälsodagar 1" FOTO: Bengt-Åke Persson

se bildtext till "Hälsodagar 1" FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-11-13 06:00
Jenny Öhman och Sofia Berglund går sista året på idrottsprogrammet, inriktning hälsa och friskvård, i Luleå gymnasieby. Nu håller de på med sitt projektarbete. Ett led i det är att hålla idrottslektioner på Björkskataskolan. Jenny leder en lektion i aerobics och Sofia leder en i boxning.
Men tjejerna börjar med en presentation av idrottsprogrammet och de olika inriktningarna. De hymlar inte om syftet:
- Vårt mål är att få er att välja det programmet, säger Sofia Berglund till eleverna från klass 9a och 9b.
- Man får samma behörighet som om man skulle gå natur- eller samhällsprogrammet. Om man till exempel vill bli läkare när man blir stor så går det bra med idrottsprogrammet som grund, säger Jenny Öhman.
Idrott på köpet
Jenny Öhman påpekar glädjen i att få två idrottspass per vecka "på köpet".
- De vanliga programmen har ett idrottspass i veckan. Vi har tre. Det ger oss mer ork för de andra ämnena, säger hon.
Hon berättar också hur mycket hon har vuxit under sin tid på gymnasiet.
- När jag började skulle jag aldrig ha vågat ställa mig upp så här framför en grupp och prata eller leda lektioner. Ledarskap är en del i utbildningen. Och jag lovar: Alla kan bli ledare!
När Sofia Berglund drar i gång boxningslektionen så talar hon väldigt tydligt om att hon vill se att eleverna är seriösa. Hon lovar att bli sur om någon tramsar.
Först är det uppvärmning som gäller: Springa runt i hallen varvat med situps och armhävningar. Sedan följer de olika slagen: raka slag, krokar och slag uppåt. Först tränas slagen i luften. Sedan är det dags att boxas två och två. Den ena har på sig boxarhandskar och den andra en mizar att slå på.
Vill bli läkare
Mahdi Kamali tycker att det är kul att "slå" och gillar det tekniska med boxning. Han kompis Mujtaba Rschidi som har tränat kickboxning tidigare håller med.
Ska de då välja idrottsprogrammet?
- Nej, jag ska gå tekniska programmet, säger Mahdi Kamali.
- Jag vill bli läkare och ska gå ett vårdprogram på gymnasiet, säger Mujtaba Rschidi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om