"Att äga fastigheter är inte vår kärnaffär"

Luleå kommun tänker sälja äldreboenden och kommande skolbyggen till Hemsö Fastighets AB. Pengarna går bland annat till ett nytt badhus på Hertsön. "Att äga fastigheter är inte vår kärnaffär", säger kommunalråd Niklas Nordström.

NY STORAFFÄR. Luleå kommun räkjnar med att tjänar "ett antal 100 miljoner kronor" när sju samhällsfastigheter säljs till Hemsö. På bilden fr v:  Jonas Jalkander, regionchef för Hemsö Nord, Niklas Nordström, kommunalråd, samt Peter Kieri, kommunchef.

NY STORAFFÄR. Luleå kommun räkjnar med att tjänar "ett antal 100 miljoner kronor" när sju samhällsfastigheter säljs till Hemsö. På bilden fr v: Jonas Jalkander, regionchef för Hemsö Nord, Niklas Nordström, kommunalråd, samt Peter Kieri, kommunchef.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-08-23 19:17

Först Rikshem, sen Nordhalla – och nu ännu en stor fastighetsaffär i Luleå. Under tisdagens presskonferens stod det klart att Hemsö Fastighets AB avser att köpa totalt sju vård- och omsorgsboenden av kommunen (se faktaruta).

Affären sker efter att parterna har fört samtal i över ett år, utan att Luleås medborgare har haft kännedom om utförsäljningen.

– Logiken i såna här affärer. Jag och Yvonne Stålnacke ingick i samtalen, tillsammans med ett antal tjänstemän, säger kommunalråd Niklas Nordström.

Priset är ännu inte fastställt men avgörs utifrån två oberoende värderingar och ska vara "marknadsmässigt".

– Det kommer hursomhelst att stärka kommunens kassa med ett antal hundra miljoner kronor.

Enligt beslut i fullmäktige i fjol bestämdes att kommunen framgent ska äga mellan 75-100 procent av samhällsfastigheterna.

Redan efter Rikshem- och Nordhallaaffärerna är kommunbeståndet nere på 90 procent – och nu sjunker det ytterligare, till omkring 80 procent.

– Att äga lokaler var ingen kärnfråga under Palmes tid heller. Både i Luleå och andra kommuner finns fastigheter där välfärden inte ägs av skattebetalarna. Inget radikalt med det, säger Niklas Nordström.

– Lärdomen med badhusen i Luleå är också att det är ingen given vinnare att kommunen förvaltar fastigheter.

Hur känner vårdtagare på boendena och anhöriga kring detta?

– För anhöriga, boende och personal ska det inte hända någonting bara för att vi byter vem som förvaltar eller äger fastigheten.

Vilka garantier har ni för det?

– Det finns i de avtal vi skriver. Det ska vara samma hyresnivåer och samma pengar som i dag går till personal och omsorg. Inget händer som kommer kräva mer skattepengar.

Affärerna med Rikshem och Nordhalla hade det uttalade målet att få fart på byggandet – 5 000 nya bostäder de kommande tio åren – men Hemsöaffären tjänar inte det syftet.

– Jag bedömer att vi nu har de aktörer vi behöver för att klara bostadssituationen, säger Niklas Nordström.

Flera partier reserverade sig när det ursprungliga beslutet om utförsäljning av samhällfastigheter togs i fjol. Däribland Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare Jonas Brännberg, som närvarade vid tisdagens presskonferens.

– Enda sättet att få veta vad som händer i kommunen, sa Brännberg vid ankomsten.

Affären avslutas innan år 2017

Fakta/Hemsöaffären

Förslaget till affären innebär att följande vård- och omsorgsboenden säljs till Hemsö Fastighets AB: Ingridshems vård- och omsorgsboende, Kallkällans vård- och omsorgsboende, Mjölkuddens hälsocentral (fastigheten Kronometern), Alviks vård- och omsorgsboende, Bergstadens vård- och omsorgsboende, Tallkronanskolan samt Kronanhallen (sporthall). De senare är under uppförande.

Förslaget tas upp av kommunstyrelsens arbetsutskott måndagen den 29 augusti, med ett formellt fullmäktigebeslut i november.

Tanken är att affären ska avslutas före årsskiftet.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om