"Återanställ Mansten"

Folkpartiet uppmanar landstinget att öppna dörren för en återanställning av överläkaren Anders Mansten. Om landstinget gör det uppmanas partimedlemmen Mansten att betala tillbaka de 40 månadslönerna.Mansten själv tvekar.- Det måste prövas hur förlikningsavtalet ska tolkas, säger han.

Jens Sundström och Thomas Olofsson förklarade på torsdagen hur folkpartiet vill avsluta Mansten-affären. Den omstridde läkaren bör få behålla jobbet mot att han återbetalar de 40 månadslönerna. FOTO: simon eliasson

Jens Sundström och Thomas Olofsson förklarade på torsdagen hur folkpartiet vill avsluta Mansten-affären. Den omstridde läkaren bör få behålla jobbet mot att han återbetalar de 40 månadslönerna. FOTO: simon eliasson

Foto: simon eliasson

LULEÅ2009-08-14 06:00
Det var vid en presskonferens på torsdagen som Folkpartiet presenterade sitt förslag hur den alltmera långdragna Mansten-affären ska kunna avslutas och inte bli en ny tvättsåpa som kastar sin skugga över valrörelsen.
Folkpartiets distriktsstyrelse har gett landstingsgruppen mandat att agera i frågan. Vid presskonferensen deltog distriktsordförande Thomas Olofsson och Jens Sundström, partiets gruppledare i landstinget.
- Landstingsstyrelsen måste klargöra vad som hänt. Om det begåtts formella felaktigheter bör landstinget förhandla så Anders kan komma tillbaka till arbetet, säger Jens Sundström.
Återbetala skadeståndet
Enligt Sundström har partiets förslag presenterats för Anders Mansten.
- Vi har sagt till Anders att om landstinget öppnar dörren för en diskussion i stället för att gå den rättsliga vägen så vill vi att han återbetalar skadeståndet på cirka 2,8 miljoner kronor.
Folkpartiet anser det motiverat att ett enskilt personalärende görs till en politisk fråga.
- Det här är Anders sak men det kommer att behandlas politiskt och då vill landstingsgruppen ha länsförbundets stöd, säger Thomas Olofsson.
- När det begås misstag av tjänstemännen måste politiken rätta till det. Partiet har ett jätteintresse att lägga denna fråga bakom oss. Vi får så många frågor och det skymmer sakpolitiken. Vi vill prata politik och inte ett enskilt personalärende, säger Jens Sundström.
Anders Mansten förstår partiets inställning men ger inte själv en lika enkel lösning på det han själv kallar "Mansten-såpan".
"Ledighet med lön"
- Det viktiga nu är att vi blir överens om att min anställning kvarstår. Hur det blir med de 40 månadslönerna måste i laga ordning beslutas och följa gällande regelverk. Det måste prövas hur förlikningsavtalet ska tolkas, säger Anders Mansten.
Han har sin egen tolkning av förlikningsavtalet:
- Jag fick 40 månaders ledighet med lön och att min anställning kvarstår. Om inte hamnar vi i en sörja av arbetsrättsliga problem. Vi måste reda ut rätt och fel, säger Anders Mansten.
Jens Sundström ger denna bild av möjligheterna att nå en uppgörelse:
- Den dag landstinget erkänner sitt misstag tror jag Anders är villig att diskutera en återbetalning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om