Åter i skolbänken

Universitetet och landstinget startar en gemensam forskarskola. En av dem som antagits är Caroline Stridsman, sjuksköterska.- Forskarskolan öppnar en helt ny värld. Det är roligt att kunna göra något nytt, säger hon.

Efter tio år som sjuksköterska på  lungkliniken, Sunderby sjukhus, börjar Caroline Stridsman forska. Förutom hon är det ytterligare sju personer som får plats vid forskarskolan.FOTO: Eva Sjögreen

Efter tio år som sjuksköterska på lungkliniken, Sunderby sjukhus, börjar Caroline Stridsman forska. Förutom hon är det ytterligare sju personer som får plats vid forskarskolan.FOTO: Eva Sjögreen

Foto: Eva Sjögreen

LULEÅ2009-12-30 06:00
Forskarskolan i Luleå, som vänder sig till sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster, är unik i landet.
Det unika ligger i det täta samarbete mellan Norrbottens läns landsting och Luleå tekniska universitet.
Intresset har varit stort och de åtta platserna hade 40 sökande.
Tanken är att de disputerade sjuksköterskorna, arbetsterapeuterna och sjukgymnasterna efter att ha doktorerat ska vara med och utveckla vården och handleda studenter och vara en kvalitetesgaranti för utbildningen.
Patientnära
- För universitetet är det viktigt med disputerade handledare när våra studenter ska ut på sin verksamhetsförlagda utbildning. Vi behöver fler med doktorsexamen, säger Lisa Skär, som är docent i omvårdnad vid institutionen för hälsovetenskap vid universitetet.
Forskning som ska bedrivas är klinisk, det vill säga forskning som är patientnära.
Karin Zingmark, forskningsledare vid landstinget, arbetar med forskningsskolan.
- Forskarutbildningen ska säkra kvaliteten inom landstinget. Att ge bra omvårdnad bygger både på praktik och teori, samverkan med universitet ger ett flöde av kunskaper och hjälper till att utveckla teorin i praktiken, säger hon.
Mersmak
En av dem som får chansen att forska är Caroline Stridsman, 34. Sedan tio år arbetar hon som sjuksköterska vid lungkliniken, både på avdelningen och mottagningen.
När hon var mammaledig med sitt tredje barn skrev hon sin d-uppsats och det gav mersmak. Hon skev om ett symtom som heter fatigue, en överväldigande trötthet som drabbar människor med KOL och andra kroniska sjukdomar.
- Det var så roligt. Jag fick träffa människor och kunde hjälpa dem med att handskas med tröttheten och ge strategier att orka bättre. Det här symtomet är ofta det som styr livet för kroniskt sjuka, säger hon.
Bättre livskvalitet
Det är bra att landstinget satsar på sjuksköterskor tycker hon.
- Det är inte så mycket skrivet utifrån omvårdnadsaspekten. En bra omvårdnad ger bättre livskvalitet för patienterna.
För att vara aktuell för att söka forskarskolan ska personen vara tillsvidareanställd i landstinget och ha en examen motsvarande magisterexamen.
Delar av utbildningen har alla forskarstudenterna gemensamt. Forskarskolan är fem år, 80 procent är forskarutbildning och 20 procent av tiden är undervisning på institutionen eller på kliniken.
Förhoppningen är att forskarstudenterna ska stanna kvar och arbeta i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om