Mannen, som är i 30-årsåldern och från Luleå, är åtalad för flera olika brott, däribland grovt rattfylleri, grov olovlig körning i två fall, sabotage mot blåljusverksamhet, vårdslöshet i trafik samt ringa narkotikabrott. Samtliga gärningar ska ha inträffat i mars och april 2020.
Hittills har mannen blivit kallad till rättegång vid fem olika tillfällen, men inte en enda gång har han dykt upp. Vid två av tillfällena har polisen sökt mannen inför rättegången utan att hitta honom.
Tingsfiskalen Henning Signarsson säger att det händer att personer som blivit kallade till domstolen inte kommer till förhandlingarna.
– Ibland kan det hända att det tar ett till två år innan förhandlingarna blir av. I de värsta fallen som jag varit med om har det tagit två år, oftast är det delgivningssvårigheter eller personer som gått under jorden, säger han.
Den 31-årige mannen har delgivits samtliga kallelser till Luleå tingsrätt. Vid två tillfällen har tingsrätten förenat kallelsen med vite på flera tusen kronor, men inte heller det har hjälpt.
Varför dömer man ut vite till någon som mest troligt inte betalar?
– Det ska vara lika för alla, det blir lite märkligt om man inte dömer ut vite till den som man tror har en låg betalningsförmåga. Det blir i alla fall en fordran som staten har på en om man inte kommer, man markerar att man brustit i det som åligger en, säger Henning Signarsson.
Hur tingsrätten ska gå tillväga härnäst för att få mannen att komma till rättegången är ännu inte bestämt, men det finns flera möjligheter, såsom ytterligare hämtningsförsök och häktning.
När det finns beslut om hämtning med polis och försöket misslyckas finns möjligheten att utöka hämtningen till att ske sex till arton timmar före förhandlingarna. Nu senast försökte polisen hämta mannen sex timmar före rättegången.
– Åklagaren och i vissa fall tingsrätten har även möjlighet att väcka fråga om häktning, men med viss tröskel. Dels ska det vara proportionerligt och sannolikt att personen undandrar sig lagföring.
Första gången mannen kallades till domstol var i maj 2021, senaste gången var i september 2022.
Det händer också att förhandlingen avgörs i en persons utevaro, enligt Henning Signarsson är det vanligt förekommande men inte aktuellt i det här fallet.