Norrbottens Media har i flera artiklar skrivit om den skriande läkarbristen i länet – samtidigt som köerna till AT-tjänstgöringen ökar mest i landet, en fördubbling till uppemot tio månader.
Läs mer: Läkarbrist i länet – men AT-köerna växer
Läs mer: AT-debatten: "De skjuter sig själva i foten"
Kenneth Robarth, utbildningschef inom Region Norrbotten och ansvarig för AT-tjänstgöringarna, menar att utbudet av utländska läkarutbildningar påverkar.
– 2 500 svenska studenter läser läkarprogram i andra länder, som Polen och Tjeckien. De har också rätt att få sin AT-tjänstgöring i Sverige, när de kommer tillbaka hit, och därför ökar väntettiderna.
För att frigöra fler AT-platser föreslår Anne Liljedahl, länsordförande för Sveriges yngre läkares förening (SYLF), att tjänstgöringen kortas till 18 månader, i stället för 21 månader.
– Såna förslag ska inte förkastas men mig veterligt är det inga regioner eller landsting som har 18 månaders AT-tjänst. Viktigt att man är överens i hela landet om detta, säger Kenneth Robarth.
I Norrbotten är det attraktiva Sunderby sjukhus som gör att AT-köerna växer i genomsnitt.
– Värst var läget förra hösten, när väntetiden till Sunderby sjukhus var nästan tolv månader.
Läget ser annorlunda ut på länets övriga fyra sjukhus, i Piteå, Kalix, Gällivare och Kiruna.
– Studenterna behöver sällan vänta där, får en AT-plats ganska omgående.
Kvaliteten på AT-tjänstgöringen är rentav till de mindre sjukhusens fördel, menar Kenneth Robarth.
– Generellt finns ett samband mellan god utbildningskvalitet och mindre sjukhus, eftersom läkarna jobbar mer "all round" där. Så se möjligheterna! Gällivare och Kiruna är alltid i topp i den årliga AT-rankningen som görs av läkarstudenterna själva, säger utbildningschefen i Region Norrbotten.