Åström bedrövad över SSU- skandalen

Förra veckan kom landstingets rapport som visade att SSU-härvan bevisligen sträckt sig ända tillbaka till 2002.
Karin Åström, socialdemokraternas distriktsordförande, säger att hon är bedrövad.
- Vi avvaktar polisutredningen, sedan ska distriktsledningen vidta de beslut vi anser vara nödvändiga, säger Åström.

Karin Åström, ordförande för socialdemokraterna i Norrbotten.FOTO: Göran Ström

Karin Åström, ordförande för socialdemokraterna i Norrbotten.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2013-04-02 18:23

Samtidigt som Socialdemokraterna samlas till partikongress i Göteborg för att samla styrkorna inför valet fortsätter SSU-härvan i Norrbotten att rullas upp.

Karin Åström är skakad över de senaste uppgifterna om att fusket går ännu längre tillbaka i tiden.

- Jag känner mig bedrövad över att det verkar ha fortgått i så många år, säger hon.

Omfattande mygel
Landstingets första rapport visade att SSU Norrbotten under åren 2005-2010 fuskat till sig mellan 1,2 och 1,5 miljoner kronor.

Den nya rapporten visar att myglet var lika omfattande under perioden 2002-2004, då SSU fuskade till sig 477 000 kronor.

När den första rapporten offentliggjordes skrev Karin Åström ett skarpt pressmeddelande under rubriken "Det vilar ett stort ansvar på oss". Brevet handlade om att återupprätta förtroendet för länets socialdemokrati, vilket krävde att partiet kraftigt tog avstånd från fuskarna.

Åström skrev bland annat:

"Det är min och distriktsledningens absolut bestämda åsikt att de personer som genomfört detta, självklart måste lämna sina förtroendeuppdrag, om de i dag har sådana."

Polisutredning
En formulering som Åström fortfarande anser gälla, även om hon är svävande kring exakt vad formuleringen "som genomfört detta" innebär. Att det gäller personer som eventuellt blir dömda är självklart, men innefattar det även personer som haft vetskap om vad som förekommit och inte ingripit?

- Det får bli en fråga för distriktsledningen att reda ut. Men först vill vi avvakta vad polisutredningen kommer fram till. Det är viktigt att den får skötas i lugn och ro. Vad jag har förstått ska utredningen vara färdig i vår. Sedan får vi ta ställning till vilka beslut vi måste vidta.

Formuleringen att de som genomfört detta måste lämna förtroendeuppdrag blir extra intressant i och med att det nu visat sig att SSU-myglet pågick under den tid som riksdagsmannen Fredrik Lundh Sammeli var SSU:s distriktsordförande.

Hade inte koll
I torsdagens NSD förnekade Lundh Sammeli all kännedom om fusket.

- Uppenbarligen har det varit fel begångna eftersom granskningen visar att det inte gått rätt till. Jag kan bara så här i efterhand konstatera att jag som förtroendevald inte hade tillräcklig koll, sa Lundh Sammeli.

Men om en utredning visar att Lundh Sammeli kände till fusket utan att ingripa - kan han sitta kvar i riksdagen då?
- Det vill jag inte kommentera, säger Karin Åström.

Men det borde du väl kunna kommentera?
- Nej, jag vill inte det. Steg ett är att avvakta polisutredningen och vilka namn som omfattas av den. Sedan får vi i distriktsledningen se vad som behöver göras. Men det ska inte förekomma fusk inom socialdemokratin.

Är det aktuellt att Socialdemokraterna gör en egen utredning av SSU-härvan?
- Det är ingenting som vi ens har diskuterat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!