Det var i december förra året som Norrbottens Media kunde avslöja att en inhyrd läkare vid Stadsvikens hälsocentral hade ställt astmadiagnoser på 140 av de totalt 219 patientbesök han hunnit med på hälsocentralen. Han anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter drygt en månads arbete. IVO har ännu inte fattat något beslut i ärendet.
"Vi såg på förskrivningen att det gick åt mycket astmaläkemedel redan från början. Allt eftersom tiden fick blev det mer och mer uppenbart att det inte var hållbart", sade Carl-Johan Westborg, medicinskt ledningsansvarig vid hälsocentralen då.
Norrbottens Media kunde snart visa att Lars Gustafson hade varnats redan under 1990-talet och att Socialstyrelsen ansåg att hans läkarlegitimation borde dras in. Han varnades av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, redan 1996. Detta för att ha visat ett orimligt intresse för astma och astmadiagnoser. 2004 anmäldes han av Socialstyrelsen, av samma skäl. Enligt ledningen för Stadsvikens hälsocentral ställde han astmadiagnoser på patienter som visade symtom på så vitt skilda åkommor som diskbråck, hemorrojder och utbrändhet.
Men trots sin bakgrund har Lars Gustafson kunnat fortsätta sin yrkesbana. I dag arbetar han på Husläkarmottagningen Liljeholmstorget i Stockholm. Minhal Al-Saad är firmatecknare för bolaget som äger hälsocentralen och den drivs av hans familj. Hälsocentralen arbetar på uppdrag av Stockholms läns landsting. Han säger att han inte kände till att Lars Gustafson anmäldes under sin tid i Norrbotten.
Inför anställningen gjordes bedömningen att Lars Gustafson var kvalificerad utifrån tidigare arbetserfarenheter inom primärvård och att han har en giltig läkarlegitimation.
– Vi gjorde en bedömning av hans kompetens och tidigare erfarenheter. Sedan fick vi veta från en specialistläkare som hade jobbat med honom tidigare att det fanns de här problemen med honom. Vi hade då ett möte med våra specialistläkare och Lars Gustafson. Det fördes en diskussion där.
Men gör ni inte rutinkontroller innan ni anställer ny personal?
– Vi går först och främst på arbetslivserfarenhet, referenser och legitimation. Och han är nu under kontroll av två väldigt erfarna specialistläkare, som arbetar tillsammans med honom. De har tät kontakt med honom i samband med nästan varje patient han träffar. I slutändan är det är en fråga för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att bedöma en läkarlegitimations giltighet. Vår roll är att regelbundet säkerställa att vår vårdpersonal följer de riktlinjer och föreskrifter som finns.
Men är det inte besvärligt att ha en anställd som måste vara under ständig kontroll?
– Han samarbetar och gör ett bra jobb nu. Det är klart att felaktiga diagnoser är ett hot mot patientsäkerheten. Skulle han bete sig på ett sätt som inte är normalt i jobbet, då får han sluta, säger Minhal Al-Saad.
Vi har förgäves sökt Lars Gustafson för en kommentar.