Assar, 87, höll i bandet när hans boende invigdes

På torsdag var det festlig invigning av Bergvikens vård- och omsorgsboende i Luleå.Assar Nilsson, 87, fick hjälpa till att hålla i bandet som klipptes.–Min far odlade marken under det här huset 1937, säger han efteråt när han sitter med en bit av det blågula invigningsbandet som slips.

Assar Nilsson har varit med och förrättat invigningen. Nu är det dags för prinsesstårta, efter smörgåstårtan med den goda laxen. Undersköterskan Anna-Lena Andersson serverar.

Assar Nilsson har varit med och förrättat invigningen. Nu är det dags för prinsesstårta, efter smörgåstårtan med den goda laxen. Undersköterskan Anna-Lena Andersson serverar.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2014-02-27 17:27

Bergvikens vård- och omsorgsboende rymmer 72 lägenheter och har en personalstyrka på ett hundratal personer.

Här finns spa, vinterträdgård, café och bibliotek.

Inflyttningen startade hösten 2013 och har skett succesivt.

Vid invigningen är hela entrén och Café Harmoni fylld av boende, personal, anhöriga och representanter för kommunen.

Historisk dag

– Det är roligt att dela denna historiska dag med så många. Luleå kommun satsar mycket på äldreomsorgen. Personalen här har bästa möjliga kompetens att göra livet värdefullt och innehållsrikt för de som bor här, säger socialchef Mikael Lekfalk.

Socialnämndens ordförande Margareta Bladfors Eriksson berättar att Luleå kommun strävar efter att kunna erbjuda Sveriges bästa äldreomsorg.

– Här ska de med jättestora behov få vård. Miljön är fantastiskt vacker med bland annat en härlig trädgård för fina stunder utomhus, säger hon.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke säger:

– Jag är stolt över det här huset och er som jobbar här. Lycka till med allt! Jag vet att ni alltid tänker på det bästa för dem som bor här.

Renodlad roll

Sanna Ranneberg är en av tre enhetschefer på Bergvikens vård- och omsorgsboende och berättar om vilken roll de 80 undersköterskorna har:

– Deras roll är renodlad. De slipper städning, slutberedning av mat och tvätt för att kunna ägna sig åt vård och omsorg. Att hinna lyssna och prata med de boende är jätteviktigt, att sitta med dem vid brasan, i vinterträdgården eller läsa högt ur en tidning i biblioteket.

Ruth Hallman, 90, är en av de boende och hon stortrivs.

– Personalen är jättebra. De säger att jag ska ringa på klockan så fort jag vill något, att jag inte ska tänka att jag skulle vara till besvär, säger hon och berättar att hon jobbade som städerska på länsstyrelsen i 38 år i sin krafts dagar – från det att David Hansén var landshövding till dess att Erik Hammarsten fick ämbetet.

– Tidigare handarbetade jag mycket och löste korsord. Nu är mina händer obrukbara. Jag sitter mest och ser på tv. Men när spa-avdelningen blir klar ska jag ligga i blöt en hel dag, säger Ruth Hallman.

Ruths dotter Ingrid Danielsson har kommit för att vara med på invigningen.

– Det var som en fin vinst att få in mamma här. Hon hade läst om hur det skulle bli här och ville hit fast hon har bott inne i stan tidigare. Jag känner mig fullt trygg som anhörig, säger hon

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om