Invecklade arvstvister blir allt vanligare. En av anledningarna är att familjekonstellationerna idag ser annorlunda ut än för några år sedan. Ann-Catrin Ceder, kontorschef på byrån Familjens jurist, får ta allt fler fall från Luleå tingsrätt.
– Det är när de inte frivilligt kan komma till ett avslut. Nu är det särkullbarn, mina barn, dina barn och deras barn. Det gör att kärnfamiljen med maka, make och två gemensamma barn som ska splitta upp är så vanlig, säger hon.
– Nu har maken tre efterlevande barn vid sidan av och en efterlevande maka. Och hur ska det då delas?
Enligt Ann-Catrin Ceder grundas de flesta arvstvister i gamla oförätter.
– Det handlar om känslor. Väldigt, väldigt många arvstvister baseras i en känsla av att man någon gång har blivit förfördelad. Alternativt att man vill ha del av pengar, säger hon.
– Känslor och pengar i en kombination.
Men att gå till domstol kostar pengar. Taxan hos de flesta jurister ligger på 1 595 kronor i timmen. Därför löses de flesta tvister fortfarande innan det gått så långt.
– När man kommer till tvångssidan rinner pengarna rätt snabbt. Ofta är de väldigt, väldigt oense om väldigt ringa belopp. En del är ju oense om platsbesticken i en husvagn. Ska vi då ta ett samtal runt det här så är det en vansinnig ekvation, säger Ann-Catrin Ceder.
När hon förordnas från tingsrätten till boutredningsman så måste hon ta ställning till alla tvister. Även de små som vuxit sig stora.
– Om det är på frivillig väg så kan vi säga att det går att göra så här, men med tanke på vad bohaget är värt så kan inte vi sitta där och dela ut brödrostarna. Om inte ni klarar det här själv så finns det ingen ekonomi för er, säger hon.
– När de hör det brukar de ofta backa och säga att de löser det gemensamt istället. Men är man förordnad från tingsrätten har det ofta gått så djupt att man inte kan lösa någonting.
Ann-Catrin Ceder brukar upplåta kontorets konferensrum för att låta parterna diskutera medan hon själv och arbetar med annat. Då brukar det lösa sig.
– Jag kan då ha öppnat upp för dialogen.
Är det inte svårt att reda ut sådan här tvister?
– Jag tycker inte det. Man blir ju rätt van. Vi brukar vara väldigt konkreta och ärliga mot kunderna när de kommer. Och vi säger att vi kan absolut utreda det här. Men det är 1 595 kronor i timmen för att tala om en brödrost. Och ingen blir gladare än jag när vi fakturerar. Men du kommer inte få någon absolut rättvisa heller.
Under året har Luleå tingsrätt haft 20 fall där boutredningsman fördelats för att parterna inte kommit överens.