Artificiell intelligens bakom framtidens transporter

Artificiell intelligens, AI, ska underlätta transporter i glesbygd. Just nu utvecklas en digital plattform för att sammanföra transporter av både människor och gods. ”Behovet har funnits länge, nu har vi tekniken för att förverkliga det”, säger projektledaren Johanna Lindberg, LTU.

Projektledare Johanna Lindberg på CDT, Centrum för distansöverbryggande teknik, och AI-expert Christian Günter utvecklar plattformen som ska samordna transporter, till att börja med i glesbygd.

Projektledare Johanna Lindberg på CDT, Centrum för distansöverbryggande teknik, och AI-expert Christian Günter utvecklar plattformen som ska samordna transporter, till att börja med i glesbygd.

Foto: Jeanette Bergström

Luleå2020-09-25 10:00

Predictive movement heter projektet som syftar till att lösa utmaningen med transporter, i första hand ut till glesbygdskommuner. Plattformen ägs och utvecklas av företaget Iteam i samarbete med Luleå tekniska universitet. Fullt utbyggt ska plattformen även samordna transporter i hela landet. Syftet är bland annat att minska utsläppen från trafiken genom en digital plattform där företag samarbeta kring transporterna.

–När jag fick kontakt med projektet handlade det till att börja med skulle man koordinera transporter i storstäder, men jag såg att man hellre skulle starta med mindre orter i Norrbotten, där det är mindre komplext, säger Johanna Lindberg.

Kontakter togs med landsbygdsutvecklare i de norrbottniska kommunerna, det hölls workshop för att reda ut vilka behov som finns.

–Vi hade pengar till att starta projektet, men det hände inget. När vi insåg att vi kunde samordna paketleveranser i landbygder öppnades nya möjligheter.  När vi kombinerade ett projekt som arbetade med paketlogistik på landsbygden med vår digitala plattform kunde vi söka och få ekonomiskt stöd från Vinnova och Trafikverket, säger Johanna.

Utmaningen är att skapa en plattform som pratar med varandra och där alla företag som arbetar med transporter i någon form kan ansluta sig.

– Vi bygger plattformen med öppen källkod som alla intresserade kan gå med i. Vi driver det som ett ideellt projekt utan något vinstsyfte. Men förhoppningsvis, om det går bra kan det i förlängningen kan bekostas av fonder eller staten eller något liknande. Alla användare som ansluter sig till plattformen kan samarbeta kring transporter av gods, förklarar Christian Günter, Günter AI-expert i Predictive Movement.
 

Ett användningsormråde kan vara att koppla samman alla transportmöjligheter till en och samma ort. 
– Ta Pajala marknad exempelvis. De kan förenkla för marknadsbesökare att ta sig till orten genom att ansluta alla bussförbindelser, flyg eller privata bilister som färdas dit den helgen. På så sätt kan det underlätta för besökare att välja det transportsätt som passar dem bäst. Predicive movement öppnar upp för samarbeten och gör det mindre komplext att hitta ett färdsätt som passar, förklarar Johanna Lindberg.

I början av september vann Predictive movement  en innovationstävling för pakettjänster och transporter i Sveriges glesbygder i konkurrens med 30 andra projekt i landet. I februari nästa år testas plattformen för första gången i länet, först ut blir Pajala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!