Ärlighet varar längst: Svinnet räknas i delar av promille

I region Norrbotten bor folk som vet skillnad på köpt och lånat. Svinnet av utlånade hjälpmedel räknas i delar av promille.

På vift. Hjälpmedel för miljoner är försvunna i svenska landsting och regioner. Ibland har de sålts på Blocket.

På vift. Hjälpmedel för miljoner är försvunna i svenska landsting och regioner. Ibland har de sålts på Blocket.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Luleå2017-08-02 06:00

I Västernorrland har landstinget inlett jakt på hjälpmedel, typ rullstolar, kryckor och rollatorer som inte lämnas tillbaka. För Västernorrlands del handlar det om hjälpmedel värda miljoner som aldrig lämnas tillbaka.

Inom Region Norrbotten förskrivs hjälpmedel via hälsocentralerna. Lars-Erik Englund som arbetar på hjälpmedelscentralen i Boden, tycker sig ändå ha märkt att de flesta av de utlånade hjälpmedlen kommer tillbaka.

– Vi får listor på avlidna varje månad och ber förskrivarna, hälsocentralerna, att ta tillbaka de hjälpmedel som varit utlånade.

Han har en förnimmelse av att 97, 98 procent av de utlånade hjälpmedlen lämnas tillbaka till regionen, kanske till och med mer.

Hans chef på hjälpmedelscentralen Eva-Marie Fällman har siffror som bevisar att Lars-Erik Englunds aning är korrekt.

– 2016 lånade vi ut 58 560 huvudhjälpmedel, det vill säga typ sängar, rollatorer och rullstolar. 41 av dessa har ännu inte kommit tillbaka.

Det skulle motsvara ett svinn på 0,07 procent 2016.

Eva-Marie Fällman har förhoppningar också om dessa 41 saknade hjälpmedel.

– Det kan hända att de kommer tillbaka också.

Icke återlämnade saker blir i slutändan ett problem för landstingen och regionerna. I dödsbon händer det att produkter försvinner när anhöriga städar ut och inte känner till var produkterna ska återlämnas. Turister som fått låna hjälpmedel kanske inte förstått att det ska lämnas tillbaka.

– En del tror att de har köpt hjälpmedlet när de har betalat den egenavgift som alla får betala, säger Lars-Erik Englund.

Men så är det alltså inte.

Eva-Marie Fällman berättar att region Norrbotten gör olika mot andra landsting.

– Kryckor till exempel lånar vi inte ut i Norrbotten, utan dessa säljer vi. Det som vi lånar ut är typ rullstolar, rollatorer, toalettstolar, sängar, alltså större saker.

I Västra Götalandsregionen, Sveriges största region, försvinner hjälpmedel för miljontals kronor varje år. Problemet finns dock inte i samma utsträckning som i Västernorrland. Svinnet ligger på ungefär en halv procent om året.

– Det kan tyckas vara mycket, för det innebär några miljoner kronor. Men då får man sätta det i relation till omsättningen som är 470 miljoner kronor och att vi har 190 000 patienter som har en eller flera hjälpmedel, säger Gabriel Holmqvist, pressekreterare vid Västra Götalandsregionen, till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om