Det är sannerligen inte lätt att vara surströmmingsälskare i dessa tider. Pulsen och blodtrycket höjs redan i juni när rapporterna om dåliga fångster börjar dyka upp och i butikerna köar folk utanför lagret för att få sin ofta hårt ransonerade del av årets burkar.
Surströmmingen gör något med folk, den saken är klar.
Mängden burkar är i år något fler än i fjol men butikerna har inte fått hem vissa sorter och någon fjolårsströmming har vi inte kommit över. Totalt testas sju olika burkar, fyra med hela fiskar och tre filéer.
Årets test genomförs i den gamla skolan på Hindersön. Lagom till testet, som genomförs i kanonväder och med utsikt över vackra Ostisund, invigs den nybyggda altanen. I testpanelen finns surströmmingsälskande stugägare och att vi befinner oss på just Hindersön är ingen slump, på ön finns nämligen en egen surströmmingsproduktion i liten skala. (Läs mer om Lena och Sune Johanssons tillverkning i en separat artikel)
Varje år anordnar hembygdsföreningen en välbesökt surströmmingsfest i samband med premiärveckan. Förra året blev det inställt på grund av strömmingsbrist men nu på lördag är det dags igen berättar Linnéa Vårberg, husfru i hembygdsföreningen. Då finns givetvis några burkar av öns egen surströmming på plats.
– Det är en självklarhet att vi har Sunes och Lenas surströmming. Vi brukar börja med den, säger Linnéa Vårberg.
Vi testar dock enbart surströmmingen som går att köpas i butik och panelens samlade bild efter att ha smakat alla sju varianter är att nivån överlag var hög. Men bara en kan vara bäst och det var faktiskt den sista surströmmingen som testades vilket gör segern än mer imponerande.
Det ligger nämligen i farans riktning att fara iväg i överord om den första strömmingen när suget är så stort och i andra änden finns risken att den sista undervärderas när smaklökarna fått sitt.
Vinnaren Röda Ulven bryr sig dock inte om såna nackdelar utan vinner en tämligen överlägsen seger.
– Den har en vacker färg, konstaterar Kjell Eriksson när han inleder rensandet av det som kom att bli segraren.
Och tillägger snabbt:
– Men nu är ju det här ingen skönhetstävling.
Nej, andra saker är viktigare och här var Röda Ulven bäst på det mesta faktiskt.
– Den var lagom salt, hade bra konstisens och var lätt att rensa. Några andra var lite för salta men den här var perfekt, säger Gunvor Lindblom om vinnaren.
Filéer har aldrig något med slutstriden att göra men testpanelen har i år hittat ett guldkorn på filésidan. Oskars variant kommer faktiskt på tredje plats totalt och för Håkan Vårberg, som föredrar filéernas enkelhet, var det en fullträff och han njuter i fulla drag.
– Mmm, den här var bra, en klar femma. Den var riktigt god, säger Håkan Vårberg när han testar och han får medhåll från majoriteten av testpanelen som sällan, eller aldrig, säger sig ätit en godare filé.
– Den är förvånansvärt bra, konstaterar Linnéa Vårberg.
– Ja, för att vara en filé, fyller Gunvor Lindblom i.
Surströmmingen i alla ära, utan rätt tillbehör blir det inte lika bra och goda vänner är kanske det allra viktigaste tillbehöret. Som på lördag när det blir en större fest på Hindersön. Vissa år är det uppåt 70 personer på plats.
– Det handlar ganska mycket om det sociala. Det är ju så, man äter ju gärna surströmming med sällskap, säger Karin Sundström.