– Vi är glada över priset. Vi ser det som ett kvitto att vi gör något som många Luleåbor anser är viktigt. Vi vill rikta ett varmt och vilt tack till alla som bidragit.
Paret bakom VildaKidz blir tagen med överraskning. Besöket i villan på Mjölkudden har bokats under förespegling om ett sommarreportage.
Istället tågar Norrbottens-Kuriren in med blomster och vinnartavlan, Nils Erik Nilssons skildring av Luleås norra hamn, som är själva beviset för utmärkelsen.
Årets Luleåbo har delats ut sedan 2006. Det är Norrbottens-Kurirens läsare som nominerar kandidaterna och röstar fram vinnaren.
Årets toppstrid var jämn och oviss, men avgörande föll till slut med några få rösters marginal.
Den ideella föreningen VildaKidz grundades av paret Anna & Stefan Karlsson i januari 2015. Syftet är att hjälpa utsatta barn.
I starten var familjens målsättning att hjälpa 100 barn i Luleå. Verksamheten växte sig snabbt till något betydligt större. 2019 kommer siffran att överstiga 20 000 barn.
– När vi startade förstod jag inte hur många av Luleås barn som behövde hjälp. Det finns statistik som visar att i bostadsområden som Tuna och Hertsön lever 20 procent i öppen barnfattigdom. Det innebär var femte barn. Här har vi en viktig uppgift att fylla, säger Anna Karlsson.
Luleås socialchef Gabriella Sjöström har bara lovord till årets pristagare.
– VildaKidz gör ett fantastiskt jobb. Det är en viktig samarbetspartner för Luleå kommun. Jag är otroligt glad att de vann priset, säger socialchefen.
Föreningen VildaKidz har bland annat fått pris som Årets eldsjäl och Svenska hjältar, men när Facebook Mark Zuckerberg bjöd in till paret till San Fransisco, då tackade familjen Karlsson nej.
– Vi hade gärna åkt, men vår kalender var redan fulltecknad. Vi gör det här för barnen och vi kan inte svika alla som vi lovat att hjälpa. Det kändes inte rätt. Jag skrev till Zuckerberg och förklarade läget, berättar Anna Karlsson.
Fick du något svar?
– Han skrev bara ett enda ord: respekt.
Sommaren blir inte allt annat än lugn för VildaKidz. För Anna Karlsson handlar det om arbetsdagar på i snitt tio timmar.
– Vi planerar för tre-fem aktiviteter varje dag. På fredag arrangerar vi Piratäventyret när 118 barn kapar M/S Laponia. Sedan blir det för första gången fjällvandring i Hemavan och det är hel del önskedrömmar som ska gå i uppfyllelse.
När får ni semester?
– Hördu, semester har vi inte haft under de åtta senaste åren, svarar Anna Karlsson.