Årets tomtemor tror på tomtar. Och vättar. Och änglar. Och spöken. Och andra väsen som finns i sagoboken. Hon är dessutom alldeles allvarlig när hon erkänner det.
Det kanske blir så för den som har nära kontakt med djur och natur och är bonde. Årets tomtemor är nämligen uppvuxen på en bondgård, bor på en och kommer att hela livet att vara bonde. Och restauratör. Och kursanordnare och annat. En nutida bonde måste ha flera verksamheter i sin tillvaro för att överleva.
Det har Britta-Karin Jacobsson på Bondgården i Bälinge. Det är henne som vi klätt ut med lånade kläder från Luleå stass i år.
Det började 2015 med planer på ett café och en lanthandel i ladugården på gården i Bälinge. På övervåningen kunde det bli hotell, Ja, det fanns planer.
– Allt har en högre mening.
Det hävdar Britta-Karin Jacobsson med bestämdhet. Om det är meningen att någon ska lära barn var maten kommer ifrån, varför inte hon och sambon?
Bälinge har varit hemorten trogen i flera generationer. Hennes hemgård ägs och drivs numera av hennes bror. Själv är hon verksam på andra sidan byn. Bondelivet sitter i generna.
– I allas gener, tror jag, säger hon med tanke på att tillräckligt långt ner bland allas våra förfäder finns bönder.
Men bondelivet har förändrats sedan mormors mor Augusta var verksam.
– Man har rationaliserat otroligt mycket. Det är robotar och stora maskiner. Det är klart att det är bra med mjölkrobotar, för det är ett otroligt slit att mjölka. Men lantbruket har blivit ett ensamjobb, i vissa lägen nästan som att köra långtradare.
Det är en utveckling som hon beklagar.
– Det är tråkigt att vi tappat samvaron, att vi inte jobbar tillsammans som förr i byarna. Vi har tappat rötterna med hembygden.
Men hon ser en ljusning.
– Unga familjer vill flytta till landet. I vackra Råneå älvdal finns det gårdar till salu som även unga familjer kan köpa.Men då måste det finnas åtminstone en skola.
Årets tomtemor stödjer arbetet med att rädda skolorna i den norra länsdelen.
– Skolan är förutsättningen för så mycket på landsbygden. För föreningslivet, idrotten, barnens kompisar med mera.
Det är därför tomtemor Jacobsson skänker sin julklapp till Tomas Karlsson, Råneå. Tidningens tomtemor får nämligen skänka en liten julklapp till en särskild person som uppmuntran och tecken på beröm. Därför far tomtemor, reporter och fotograf till SSAB där vi mer eller mindre beordrat en i övrigt ovetande Tomas Karlsson att möta upp vid Västra vakten, trots att han har dagsprogrammet fullt.
– Jag ville ge en julklapp till en profil som är lika stor som Karl Petersen. Det finns för få Tomas Karlsson i politiken. Han vågade backa Lenita Ericson och vågade kräva VU:s avgång. Och han har lyft skolfrågan, skolorna är nödvändiga för landsbyggdens överlevnad, menar Britta-Karin Jacobsson.
Föremålet för julklappet, Tomas Karlsson själv, blir mycket förvånad och glad och erkänner att han blir lite blötögd.
– Man får ju inte kramas, men tack, tack så mycket!
Klappen är ett presentkort för att finansiera ett besök på konditori Tosca i Råneå.
Till sist frågar vi vad huvudpersonerna önskar sig helst på julafton?
Tomtemor: Mindre halkiga skor.
Britta-Karin Jacobsson: Mindre plast i haven.
Tomas Karlsson: En jul som den var förr. Med barn, barnbarn, julmat och att vi kan återgå till ett normalt samhälle så snart som möjligt.