Årets by: "Känns stort och mäktigt"

Klöverträsk vann utmärkelsen Årets by – igen.

Prisbelönt. Miriam Boman, Ragnvy Johansson och Jonas Lundberg från Klöverträsk Byautvecklingsgrupp fick ta emot en skylt, blommor, ett diplom och 15 000 kronor.

Prisbelönt. Miriam Boman, Ragnvy Johansson och Jonas Lundberg från Klöverträsk Byautvecklingsgrupp fick ta emot en skylt, blommor, ett diplom och 15 000 kronor.

Foto: Luleå kommun

Luleå2016-12-19 19:49

2006 tilldelades Klöverträsk utmärkelsen Årets by av Landsbygdskommittén. Nu ungefär tio år senare fick representanter ur Byautvecklingsgruppen återigen ta emot pris.

– Det är roligt! Det känns stort och mäktigt på något sätt, säger Ragnvy Johansson, som var med och startade upp Klöverträsk Byautvecklingsgrupp år 1998.

Enligt motiveringen kännetecknas byn av ”varm gemenskap och bybornas obändiga vilja att tillsammans påverka sin egen vardag”. Ragnvy Johansson håller med.

– Jag menar att om man bor i en by måste man vara villig att arbeta för att påverka sin egen vardag. På landsbyggden får vi kämpa för att överleva. Det gäller allt från bredband till belysning och skolfrågor.

Hon tillägger:

– Det som jag såg då, -98, var att vi behöver en utveckling av byn men även samverkan över byagränser. Tillsammans kan vi lyfta frågor till politiken som påverkar oss alla.

Under 2015-2016 har föreningen bland annat arbetat med etapp två av Klöverträsks generationsboende.

– Det blir ett sätt att få lös lägenheter som barnen kan flytta in i tills att föräldrarna som äger lägenheten känner sig mogna att lämna sin villa.

Med en läglig placering i mitten av fyrkantskommunerna vill föreningen att en Servicepunkt ska skapas i Klöverträsk.

– Vi vill ha en mack i Klöverträsk för skogsbränsle. Andra vill ha en gårdsbutik och få hjälp och stöd att sälja det som de producerar. Vi kommer att jobba för fortsatt byautveckling och en levande landsbygd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!