Om du vill lyckas i en karriär som kirurg är det inga problem om du täcker dina armar med tatueringar. I alla fall inte om du kan tänka dig att ha Norrbottens läns landsting, NLL, som arbetsgivare.
– Vi har inga riktlinjer kring anställda med tatueringar, säger Ingrid Stridfeldt, HR-direktör på NLL.
Visar det sig att en patient känner sig illa till mods av att omhändertas av en tatuerad läkare får problemet hanteras på lokal nivå. Ingrid Stridfeldt har dock aldrig hört talas om att något sådant ska ha skett. Gällande piercingar finns regler som gäller i operationssalar och liknande.
– Det beror på hygienregler som jag inte kan utantill, säger Ingrid Stridfeldt.
Inte heller på Luleå Lokaltrafik är tatueringar ett problem och en person med tatueringar som syns utanför uniformen har lika stor chans att få jobb på LLT som en person utan.
– Om man har en tatuering på halsen kan man ju inte ha en halsduk på sig för att dölja den, så då får den synas. Jag ser inte tatueringar som något hinder, säger Sari Ekblom, vd på LLT.
Enligt Sara Blix, informationsansvarig på SSAB i Luleå har de inga restriktioner alls kring tatueringar. Även på restaurangen Corsica är inställningen till kroppskonst avslappnad.
– Vi kollar inte om de som söker jobb här är tatuerade. Det viktigaste är att de anställda är skötsamma, säger vd Mehmet Teknin.
Elite Stadshotell Luleå är en aning striktare. Piercingsmycken ska plockas ut under arbetstid och tatueringar får inte vara stötande eller alltför iögonfallande.
– Tatueringar ska vara diskreta och gästerna ska inte kunna störa sig på dem. Men vi har tatuerade anställda som jobbar på i stort sett alla våra avdelningar, säger hotelldirektör Mimmo Cicero.
Peter Brunnberg, pressekreterare på Nordea meddelar att banken inte har någon policy varken kring tatueringar eller piercingar. Inte heller Luleå kommun ser något negativt med utsmyckningsalternativen.
– Vi jobbar för mångfald och människors lika värde och rekryterar efter kompetens, säger Luleå kommuns personalchef Birgitta Nilsson.