Arbetsmiljöverket på toalettbesök

Äldres bostäder kan vara ett arbetsmiljöproblem för hemtjänsten. Arbetsmiljöverket har ålagt Luleå kommun att bland annat förbättra utrymmen i toaletterna för att förhindra arbetsskador.

Karin Carlson, snart 90 år får hjälp tre gånger om dagen av Gammelstads hemtjänst där Sandra Rydberg arbetar.   "De är underbara", säger Karin Carlson om hemtjänsten. FOTO: Elisabeth Hedman

Karin Carlson, snart 90 år får hjälp tre gånger om dagen av Gammelstads hemtjänst där Sandra Rydberg arbetar. "De är underbara", säger Karin Carlson om hemtjänsten. FOTO: Elisabeth Hedman

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2009-09-21 06:00
Det var vid tisdagens möte i socialnämndens allmänna utskott som politikerna fick Arbetsmiljöverkets 14-sidiga inspektionsmeddelande på bordet.
Det innehåller åtta punkter där kommunen måste göra förbättringar för att förhindra att anställda kommer till skada i arbetet.
Trångt på toa
Inspektionen har skett hos hemtjänsten i stadsdelarna Bergnäset, Björkskatan, centrum, Gammelstad, Malmudden, Porsön, Skurholmen, Tuna, Västra stan, Örnäset, Östermalm, nattpatrullerna och nattlarmgruppen.
Det som påträffades var framför allt otillräckliga utrymmen på toaletterna hos de äldre. Arbetsmiljöverket föreskriver att det måste finnas 80 centimeter på varje sida om toalettstolen.
Om vårdtagaren har rullstol måste utrymmet vara 130 centimeter.
Moment 22
Inspektionen har också funnit nivåskillnader på toaletter och som måste åtgärdas.
För socialnämnden blir det en svår uppgift att lösa arbetsmiljöproblem i privatbostäder.
- Vi konstaterar att det många gånger blir ett moment 22. Det krävs att vi ska bygga om hemma hos folk och det har vi inte mandat att göra. Eller tvinga de som har hemtjänst att flytta till annan bostad och det kan vi definitivt inte göra, säger Eva Bergström (S), ordförande i socialnämnden.
Inte unikt
Inspektionen i Luleå är inte unik. Den ingår i den landsomfattande tillsynen hos arbetsgivare som bedriver vård- och omsorgsarbete vid ordinära boenden.
Socialnämnden funderar nu på att uppvakta Arbetsmiljöverkets ledning och generaldirektör.
- Behövs en uppvaktning. Han har ansvaret för att verket är i verkligheten, säger Eva Bergström.
Tvingande krav
Arbetsmiljöverkets krav är tvingande. Om kommunen inte åtgärdar arbetsproblemen kan det bli vitesföreläggande och i sista hand en stängning av arbetsplatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om