Arbetsmiljöverket efterlyser tydligare ansvarsfördelning

Flera olika utredningar ska ge svar på vem som bär ansvaret för dödsolyckan på SSAB förra veckan.
Anita Israelsson, chef vid Arbetsmiljöverket i Luleå, tycker att ansvarsfördelningen generellt behöver ses över.
– Det måste bli tydligare vem som har ansvaret. Och jag tycker att anläggningsägaren måste ta ett större ansvar, säger hon.

Anita Israelsson, chef vid arbetsmiljöverket i Luleå, tycker att ansvarsbiten måste bli tydligare och att anläggningsägarna bör ta ett större ansvar.

Anita Israelsson, chef vid arbetsmiljöverket i Luleå, tycker att ansvarsbiten måste bli tydligare och att anläggningsägarna bör ta ett större ansvar.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2013-10-21 18:37

Statistiken visar att arbetsplatsolyckor oftare drabbar entreprenörer än företaget som äger anläggningen.

Så var även fallet i torsdags, när två anställda vid Infjärden värme AB (Ivab) dog i samband med att de skulle tömma en cistern på tjärslam.

Metall har redan gått ut och sågat den riskbedömning som gjorts. Cisternen innehöll betydligt mer slam än vad som beräknats, och vallen runt cisternen borde aldrig ha byggts, menar Metall.

Vem som bär ansvaret kan dock vara svårt att slå fast, eftersom både arbetsgivare och entreprenör har ansvarsbitar.

Samordningsansvar

– Företaget som anlitas är aldrig på sin hemmaarena. De kan vara på ett jobb en dag, och ett annat jobb nästa dag. Anläggningsägaren måste därför vara mycket noga med att kontrollera om företagets riskbedömning är tillräcklig, vilka krav man ställer och vad det kan bli för konsekvenser. De kan sin verksamhet bäst. Ofta finns det även ett gränsskikt mellan verksamheterna och där bör anläggningsägaren ta ett större samordningsansvar, säger Israelsson.

Lars Bergström, huvudskyddsombud vid Metall, håller med.

– Där har anläggningsägaren ett extra ansvar och det ska inte falla mellan stolarna. Det har det inte gjort heller, för det har funnits en samordningsorganisation. Men ändå brast något. Överallt i hela Sverige är entreprenörer mer olycksdrabbade än arbetsgivaren. På SSAB är vi rörande överens om att det inte ska vara så och vi har jobbat aktivt med det sedan ungefär ett år tillbaka. Just därför är det här ett fruktansvärt bakslag, säger han.

Händelseanalys på gång

Facken Metall och Byggnads gör tillsammans med SSAB, IVAB och företagshälsovården en stor utredning av olyckan, en så kallad händelseanalys.

– Vi har fått max fyra veckor på oss av arbetsmiljöverket. Eftersom vi har en väldigt bra samverkan med SSAB är det inget problem att vi gör den tillsammans, säger Bergström

Utredningen är redan igång, och genomförs parallellt med polisens och arbetsmiljöverkets granskningar. Händelseanalysen går ut på att man systematiskt härleder och ifrågasätter allting i händelsekedjan, från första till sista moment, i jakt på vart det brustit och på vilken åtgärd som ska hindra att det sker igen.

– Det här är den viktigaste och säkraste utredningen av alla. Vi letar inte syndabockar utan vi försöker hitta orsaker till vad som hänt. Vi har tillgång till alla inblandade och vi kan ta in alla experter som vi behöver för att reda ut hur allt gått till. Det kan varken polisen eller någon annan göra, säger Bergström.

FAKTA Arbetsmiljöansvar

Entreprenörföretaget ansvarar ytterst för sina arbetstagare. Det ska se till att den riskbedömning som görs är korrekt och att man vidtagit alla rimliga åtgärder för att skydda sina anställda.

Anläggningsägaren ansvarar för att uppgifterna om arbetet är korrekta, att rätt krav ställs och att det företag som anlitats tänkt på alla risker. Den är också samordningsansvarig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om