Arbetsgrupp sprängd

Ännu en arbetsgrupp inom socialförvaltningen sprängs. De anställda hävdar att de handlar om kränkande särbehandling och är beredda att driva frågan till arbetsdomstolen.- Mobbning inom personalgruppen, säger verksamhetschefen Ingela Lagerskog om orsaken till sprängningen.

Åtta personer i en arbetsgruppen vid Strandvikens stödboende på Malmudden skingras till åtta andra enheter. De anställda har protesterat och beslutat att driva fallet till AD, arbetsdomstolen.                         Foto: BENGT-ÅKE PERSSON

Åtta personer i en arbetsgruppen vid Strandvikens stödboende på Malmudden skingras till åtta andra enheter. De anställda har protesterat och beslutat att driva fallet till AD, arbetsdomstolen. Foto: BENGT-ÅKE PERSSON

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-11-16 06:00
Det är åtta personer i arbetsgruppen vid Strandvikens stödboende på Malmudden, ett stödboende för funktionshindrade, som nu skingras till åtta andra enheter.
De gör det under protest och har i brev till politiker och tjänstemannaledning krävt en oberoende utredning.
- Arbetsgivaren säger bara samarbetssvårigheter och att problemet sitter i väggarna, men förklarar inte konkret vad problemet är, säger en i arbetsgruppen.
Kollektiv lönebestraffning
Personalgruppen ser en kollektiv lönebestraffningen och hur facket framgångsrikt lyckades bestrida den som en utlösande orsak till att arbetsgruppen sprängs.
Gruppmedlemmarna fick, med ett undantag, sämre lönepåslag än kommunens genomsnittliga. I samtal med arbetsgivaren om orsaken fick en del veta att de var för tysta, andra för pratsamma, några för negativa. Lönesamtalen handlade inte om hur arbetet utförts.
Lönesamtal spelades in
I hemlighet spelades ett av lönesamtalen in och inspelningen ledde till att kommunen tvingades backa och att lönerna kommer att justeras.
En annan bidragande orsak är, enligt arbetsgruppen, en medicinstöld från en av de boende där arbetsgivaren beskylls för att ha lagt locket på. Stölden fick inte diskuteras på arbetsplatsen, polisanmälan gjordes men utredningen lades ner.
Den skyldige skyddas
- Det känns som den skyldige skyddas. En som tidigare jobbade här anmälde sig själv för en mindre medicinstöld, men de har mörkat om den större stölden, säger en kvinna i arbetsgruppen.
Läkemedlet var Stesolid, ett lugnande medel som är beroendeframkallande och eftertraktat bland missbrukare. Fass uppmanar till att försiktighet ska iakttas vid förskrivning.
Mobbningsproblem
Arbetsgivaren tillbakavisar dessa påståenden och hävdar att det är gruppen som inte fungerar.
- Vi har jobbat med Kommunhälsan under ett år för att få gruppen att fungera. Det handlar om personalens arbetsmiljö och till syvende och sist de boende, säger Ingela Lagerskog.
Vad är det konkret som inte fungerar?
- Det har varit stora problem med mobbning inom personalgruppen. Det var från början elva i gruppen, men tre har inte orkat arbeta kvar. Efter rehabilitering fick de nya placeringar.
Inte första gången
Det är inte första gången som socialförvaltningen löser upp arbetsgrupper som arbetar inom omsorgen.
- Ibland blir det olyckliga kombinationer i personalgrupper. Det här är vägen ut om det är långvariga problem, men det är inget som vi gärna gör, det är en sista utväg, säger Ingela Lagerskog.
Arbetsgruppen har beslutat att efter omplaceringen driva sprängningen av arbetsgruppen som enskilda ärenden med stöd av lagen om kränkande särbehandling i arbetslivet. Det kan då bli arbetsdomstolen som slutligen avgör om Luleå kommun gjort rätt eller fel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om