"Arbetsgivaren skickar sms"

Handeln i Norrbotten blomstrar. Men för de anställda i branschen blir situationen allt svårare. Majoriteten är kvar i en osäker anställning efter två år.

DAGLÖNERI. De ekonomiska hjulen i länet snurrar men för de anställda inom handeln blir villkoren allt sämre. Enligt Anna-Karin Lilja, ombudman Handels, talar arbetsgivarna om att vara flexibla. Men egentligen skapar dagens villkor otrygghet för många, framför allt kvinnor, i dag.

DAGLÖNERI. De ekonomiska hjulen i länet snurrar men för de anställda inom handeln blir villkoren allt sämre. Enligt Anna-Karin Lilja, ombudman Handels, talar arbetsgivarna om att vara flexibla. Men egentligen skapar dagens villkor otrygghet för många, framför allt kvinnor, i dag.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-09-03 15:33

Förra året omsatte handeln 15,4 miljarder kronor i Norrbotten, varav 5,2 miljarder i Luleå. Det är en rejäl ökning från tidigare år. Men de runt 6 000 personer, majoriteten kvinnor, som arbetar inom detaljhandeln har inte fått det bättre. Enligt fackförbundet Handels så ökar visstidsanställningarna och otryggheten för dem som sköter miljardomsättningen är större än någonsin.

– Ett populärt sätt nu är att skicka ett sms. Arbetsgivaren skickar ut ett sms och då gäller det att du är på telefonen hela tiden, annars går du miste om jobbet. Man ska stå till tjänst, säger Anna-Karin Lilja, ombudsman på Handels som menar att många blivit nya daglönare.

– Konsekvensen blir att allt fler lever liv där det är omöjligt att planera för framtiden, att de blir ett slags moderna daglönare där varje dag är en jakt på fler timmar

Den undersökning som fackförbundet nu gjort i länet visar att 1 123 personer vill ha en fast anställning. Endast 40 personer var nöjda med att vara visstidsanställda. Med de osäkra anställningsformerna kommer otryggheten. När NSD ber att få tala med en anställd att prata med, så menar Anna-Karin Lilja att det kan bli svårt.

– Även vi har svårt att få någon att ställa upp. Det är just det som är problemet. Det är även svårt att få folk att engagerar sig fackligt, säger hon.

Den värsta försämringen kom 2007 då arbetsgivarna inte längre behövde motivera visstidsanställningarna, utan begreppet "allmän visstid" infördes.

– Det är knappt att man provanställer längre. Tidigare var det norm med det som sedan övergick i fast anställning. Det har sjunkigt jättemycket, säger Anna-Karin Lilja.

– Nu är man anställd per timme med överenskommet schema. Det är ett jätteproblem. Man kallas in vid behov. Arbetsgivarna kallar det här att de vill ha flexibilitet.

Hon menar att det pågår en stor snurr bland personal som inte får anställning. Efter tolv månader stängs de ute eftersom arbetsgivaren annars måste tillsvidareanställa. Samtidigt är det svårt att komma vidare i karriären eftersom tidigare timanställningar inte ser bra ut för nya arbetsgivare.

– Man kan inte skaffa lägenhet, man bildar inte familj och man kan inte rota sig på ett sådan sätt som man ska göra. Det här handlar inte bara om ungdomar, utan även äldre som går på visstidsanställningar, säger Anna-Karin Lilja.

Ur Handels rapport

1 670 handelsanställda i Norrbotten uppger att de varit visstidsanställda mot sin vilja i över två år. Hälften har varit det i över fyra år.

De som har en överenskommen arbetstid på fem timmar i veckan arbetar egentligen i snitt över 16 timmar i veckan.

Enligt statistiska centralbyrån jobbar endast 1 524 handelsanställda i Norrbotten heltid. Betydligt fler skulle vilja jobba heltid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om