Arbetsförmedlingens nya satsning får kritik

"Kvalificerade uppgifter utförda helt utan kostnad". Så beskrivs den nya arbetsmarknadsåtgärden Lyft av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Bengt-Erik Fors ordförande för Byggnads i Norrbotten.  FOTO: Bengt-Åke Persson

Bengt-Erik Fors ordförande för Byggnads i Norrbotten. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-04-26 06:00
I början av året har en ny arbetsmarknadsåtgärd införts, Lyft.
Meningen är att stat, landsting, kommuner och ideella organisationer ska bereda 40 000 platser i landet, och avtalen om platser har börjat skrivas med kommuner och landstinget i Norrbotten.
Reagerat
När Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation ska informera om åtgärden skriver de att församlingarna och stiften kan "få kvalificerade arbetsuppgifter utförda helt utan kostnad".
Fackförbundet SKTF har reagerat på skrivningen och vill försäkra sig om att arbetslösa i åtgärden inte gör arbeten som man annars skulle ha anställt andra till.
- Arbetsgivarna kan inte få "kvalificerad arbetskraft" från första dagen, det tar tid att komma in i ett arbete även om man har erfarenheter, säger Anneli Brage, ordförande för Luleå stiftsavdelning inom SKTF.
Leda till arbete
- Alla såna här åtgärder ska leda till ett tänkt arbete på arbetsplatsen där åtgärden tillsätts, annars blir situationen för den anställde besvärlig. Tänk dig själv att byta arbete, arbetsgivare och arbetskamrater med tre eller sex månaders intervall, säger Anneli Brage.
Även ordförande för Byggnads Norrbotten, Bengt-Erik Rolfs, är kritisk till arbetsmarknadsåtgärden eftersom den inte direkt leder till jobb.
Uppföljning
- Alla arbetsmarknadsåtgärder som inte leder till jobb är jag i grunden motståndare till. Man måste bryta ner det till individnivå för att det ska vara bra, annars är det bara en förvaring, säger han.
Han trycker på att det måste finnas en ordentlig uppföljning och att arbetsgivarna inte ska kunna ta emot praktikant på praktikant för att ersätta anställda.
- Man måste vara restriktiv med vilka arbetsplatser de kommer till och komplettera med utbildning och stöttning, säger han.
Att Lyft kommer att skapa undanträngningseffekter förnekar arbetsförmedlingen.
Förhandlar med facket
- Det är ett krav att platserna ska förhandlas med facket och det ska ske en samverkan lokalt, säger Lena Jatko, arbetsförmedlingschef för några av Norrbottens kommuner.
När hon får höra hur Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation marknadsför Lyft, reagerar hon på skrivelsen.
- Vi säljer ingenting, och absolut inte gratis arbetskraft. Den här åtgärden är till för den enskilde.
fakta Det här är Lyft
➤ Lyft är en ny arbetsmarknadsåtgärd för att aktivera personer som saknar arbete. Lyft skiljer sig från många andra arbetsmarknadsåtgärder för att den erbjuder aktiviteter som kan sättas in första dagen som en person blir arbetslös. Unga måste genomgå jobbgarantin före de kan ingå i Lyft. Åtgärderna pågår mellan tre och sex månader.
➤ I Luleå kommun kommer Lyft i första steget att användas inom vård och omsorg och arbetsmarknadsförvaltningen räknar med ungefär 200 platser. I Gällivare är ett avtal skrivet om femtio platser, mestadels till att snygga till på gator och torg. Fler avtal med kommunerna är på väg att tecknas.
➤ Landstinget har ännu inga planer att använda sig av Lyft.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om