Arbetarrörelsen är Madelenes hem

Madelene Hansson bytte Linköping mot Luleå för fyra år sedan. Snart lämnar hon jobbet på ABF för att bli rektor för Sunderby folkhögskola. Hon blir kvar inom arbetarrörelsen. Madelene vill fortsätta att motverka klassamhället och stärka folkrörelserna.

HEMMAJOBB. "Min pappa gjorde det och min sambo Henrik gör också mycket av jobbet hemma", säger Madelene.

HEMMAJOBB. "Min pappa gjorde det och min sambo Henrik gör också mycket av jobbet hemma", säger Madelene.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-06-14 13:21

Vi möter Madelene Hansson i hennes och sambon Henriks fina lägenhet under takåsarna i det charmiga bruna trähuset i korsningen Skeppsbrogatan/Hermelinsgatan. Henrik är på jobbet som pilot på F 21. Madelene är hemma en stund från arbetet som verksamhetsledare på ABF Luleå.

– Det här är ett hus från 1920-talet. Så fort jag kom innanför dörren så kände jag ”här ska jag bo”. Nedanför oss bor Torun vars pappa var med och byggde huset. Vi har blivit goda vänner. Jag har adopterat henne som min nya mormor, säger hon leende.

Det var sambon som kom till Luleå först. Han tog chansen till förflyttning från jobbet på F 17 i Ronneby till F 21 här. Madelene lämnade sedan sitt jobb som ekonomiombudsman inom SSU:s riksförbund, med placering i Stockholm, och följde efter.

– Jag hade sagt att jag inte skulle flytta förrän jag hade en sysselsättning här. Att inte ha något att göra är knäckande.

De trivs bra i Luleå. Madelene försöker beskriva en högre livskvalitet.

– Det är något i luften. Lugnet påverkar människorna. Och jag har tre minuters väg till jobbet, sju minuters väg till gymmet där jag leder pass och en kvart till skärgården, säger hon och försöker åskådliggöra hur hon nästan får andnöd när hon nu kommer till Stockholm dit hon tidigare veckopendlade från sin bostad i Linköping.

LÄS MER: Roligt med en välkomnande attityd

En sak som hon saknar är Östgötaslätten som utgjorde en perfekt plats att utöva landsvägscykling på.

– Det är ett stort intresse hos mig. Vägarna här är inte så bra för det, säger hon och ber om ursäkt för att hon ”klagar”.

Sedan övergår hon till att beskriva och hylla sitt nuvarande jobb som verksamhetsledare på ABF Luleå som hon har haft sedan 1 december 2010. Hon har ett övergripande ansvar för verksamhet, ekonomi och personal.

– Sedan har vi ju 140 samarbetsorganisationer, allt från små fria grupper till PRO. Och jag har kontakt med en verksamhet som omfattar 400 cirkelledare!

Hon påpekar vikten av att anpassa sättet att kommunicera.

– Jag kan inte kommunicera med 15-åringarna i Unga Örnar på samma sätt som med de i PRO och jag måste tänka på att anpassa mig när jag möter till exempel synskadade eller hörselskadade. Det handlar om att applicera servicebegreppet på folkbildningen.

Hon säger att det är få förunnat att träffa så många olika människor och att hon har lärt sig mycket av alla kontakterna. Hon ska i sin tur locka folk att vilja lära sig mer inom ABF.

– Folkbildning är något fint och unikt för Sverige.

Madelene berättar entusiastiskt om ABF:s engagemang i arrangemang som Luleå Pride och Musikens makt. Hon lyfter också fram ett café för EU-migranter.

– Det handlar om att se människan. Människor kan driva mig till vansinne, men jag älskar människor.

I augusti börjar Madelene som rektor vid Sunderby folkhögskola. Hon förklarar arbetsbytet så här.

– Det är utveckling som driver mig, att komma in och förändra verksamheter.

Hon tror att alla verksamheter behöver förändras.

– Det är nödvändigt att tänka i nya banor för att verksamheter ska finnas kvar. Sunderby folkhögskola är välskött och väl fungerande med allt ifrån studiemotiverande kurser till den fantastiska konstskolan. Det är ett drömläge att komma dit.

Hon påpekar att folkbildning handlar om att ta samhällsansvar och att det är något som hon gillar skarpt.

– På folkhögskolan är frågan vilka målgrupper vi vill nå och hur vi kan göra det. De sociala arbetskooperativen som är en del av skolan är ett väldigt bra sätt att få in folk i jobb igen.

Madelene gillar delaktighet och diskussioner. Hon vill skapa ett tryggt klimat där människor vill och vågar vara med och påverka.

– Jag är väldigt prestigelös, säger hon.

Hon har varit en drivande person på ABF och ska fortsätta att vara det på Sunderby folkhögskola. Det kräver mycket kraft men är väldigt roligt menar hon.

– Jag vill pusha fram människor och få dem att växa. Det tar kraft och energi att leda verksamheter, och det är svårt att koppla bort. Hjärnan går på också hemma och när jag rör på mig. Men det är kul, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om