Arbeta utomlands - så funkar det
Det är fler och fler som väljer att jobba utomlands då det kan finnas större möjlighet att få en anställning. Det är en process som kräver både tid och energi. Chansen att lyckas är inte så stor, trots detta är det ändå många som provar lyckan och drar utomlands.
Tillstånd kan vara svåra att få
De flesta länderna har olika bestämmelser och tillstånden kan vara svåra att få, men hur stor chansen är beror på hur stor arbetsmarknaden i landet är och vad du har för meriter. Vill du jobba utanför EU så är det din egen skyldighet att kolla upp vilka tillstånd och papper som behövs.
Svenskar har ett gott rykte om sig för sina goda språkkunskaper.
- I Norge och Danmark är det mest svenskar som jobbar. Men det är även lätt att få jobb där det är hög turistattraktion som till exempel Österrike, Schweiz och Tyskland, säger Leif Clase vid arbetsförmedlingen.
EU som arbetsmarknad
Som ungdom är det lättast att få okvalificerade jobb där det inte krävs någon utbildning som till exempel i butik eller som städare.
- Arbetsförmedlingen ger inte någon något jobb utomlands, men vi underlättar för ungdomar att få ett jobb och vi har kontakt med din arbetsgivare innan du åker. Vi brukar använda EU som arbetsmarknad, säger Leif.
Jobba inte svart
Innan du åker bör du ta reda på om din försäkring gäller utomlands. Se även till att din arbetsgivare ser till att du betalar skatt. Om du jobbar svart bör du avbryta ditt kontrakt då försäkringen inte gäller och då är inte heller arbetsgivaren seriös.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!