"Är många som lider i det tysta"

Migrän är till stor del ärftligt och många söker inte behandling, utan lider i det tysta. "Det är aldrig ens eget fel att man har migrän", säger Monicha Norén, huvudvärkssjuksköterska som föreläste hos Migränföreningen i Norrbotten på söndagen.

GIVANDE. Britt Kastrén och Anna-Lena Holgersson, Migränföreningen Norrbotten, var överraskade av att så många kom på föreläsningen.

GIVANDE. Britt Kastrén och Anna-Lena Holgersson, Migränföreningen Norrbotten, var överraskade av att så många kom på föreläsningen.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-10-09 22:28

Hon pratade om svår huvudvärk och migrän, där den senare är en kronisk neurologisk hjärnsjukdom. Enligt Monicha Norén är det ungefär 15 procent av Sveriges befolkning som lider av migrän. Utav de är det mellan två och fyra procent som har den kroniska formen, alltså mer huvudvärk per månad än de har huvudvärksfria dagar.

– Det är mestadels kvinnor som har migrän. Vi vet att migrän sitter i våra gener. Därför är det viktigt att vi inte säger till den som har migrän att den har ätit för lite eller stressat för mycket? Det är aldrig ens eget fel att man har migrän. Man ska försöka hjälpa den, som fått sjukdomen, på ett helt annat sätt, säger Monicha Norén, som jobbar på Migränkliniken i Värnamo.

Vilken är den vanligaste felbehandlingen?

– Att de inte behandlas alls. Det är många som lider i det tysta hemma, säger hon.

Ett annat problem är att många äter för mycket mediciner – vilket i sig kan utlösa huvudvärken.

Föreläsningssalen på Studieförbundet Vuxenskolan i Luleå var fullsatt. Norén berörde olika behandlingsmetoder. Lider man av huvudvärk och migrän kan man också vara uppmärksam på så kallade "triggers", saker som kan bidra till att sätta igång det.

– Det kan vara väderomslag, hormoner, att man sovit för lite eller glömt att äta. Men triggers är aldrig orsaken till migrän, det är viktigt att komma ihåg, säger hon.

Föreningen har drygt 40 medlemmar och har funnits sedan 2011. Britt Kastrén från Boden är sekreterare. Hon lider av kronisk migrän och har inte kunnat arbeta sedan 2010. Hon har provat det mesta för att kunna bli frisk igen.

– Jag var uppe i 25 dagar per månad med migrän. Till slut provar man allt, från botox till akupunktur, säger hon.

Till slut fick hon hjälp – i Skåne.

– När jag kom hem igen var jag nere i hälften av dagarna. Medicinsk yoga, det har hjälpt mig. Jag har gått utbildning och är själv instruktör nu. Det är en lugn, terapeutisk yoga, säger Britt Kastrén.

Migrän har hon fortfarande varje vecka, men inte lika ofta längre.

– Varje gång jag kommer ur migränen tänker jag att nu får jag livet tillbaka. Äntligen. Migrän är som att ha knivar i huvudet. Men det är olika för olika personer, ingen är den andra lik. Konstigt nog, säger hon.

Hon tyckte föreläsningen var givande.

– Behandlingsformer är jätteintressant och hur man kan lägga upp medicinering. Jag tror det var bra tips för många, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!