Är det här en varg?

Det här är den första bilden på det som kan vara en varg i Alvik.

Foto:

LULEÅ2013-10-21 13:30

Bilden är tagen med en mobilkamera på långt håll och av dålig kvalité. Men på den syns en något som skulle kunna vara en varg.

– Den ser inte ut som en varg, möjligen som en hund av något slag. Det är bara en gissning, vi har för lite för att kunna fastställa något, säger Lars Olsson, naturbevakare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Vargen, eller vad det nu kan vara, har synts mellan Alvik och Avan. Under hösten har Lars Olosson fått ett 20-tal telefonsamtal från folk som tycker sig ha observerat spår från varg. Det kan röra sig om två tassavtryck i lera, exempelvis.

– En del är tvärsäkra på att de sett varg, andra är osäkra. De allra flesta vi kollar upp är en hund. Vi har ett rykte om att det finns en hel vargfamilj i Tornedalen, med fem individer, säger Lars Olsson.

Vad gör ni om det är frågan om en varg i Alvik?

– Först måste vi försöka bekräfta om det rör sig om det. Och då måste vi få ett skitprov från den. Visar det sig att det är en finne, då är den värdefull. Är det en svensk varg så blir det mest troligt skyddsjakt.

Kjell Sundvall, chef vid länsstyrelsens fältenhet, säger att de inte gör något aktivit i nuläget för att försöka spåra vargen.

– Vi blir aktiva när det finns förutsättningar, när det kommit snö som man kan spåra i eller om något jaktlag hittar spillning, säger han.

Tycker du det ser ut som en varg på bilden?

– Jo, nog är det varglikt alltid men det kan vara en hund. Sannolikheten att det är en varg är stor, säger han och fortsätter:

– Men att avgöra just på en bild om det är en varg eller inte det får naturbevakarna träna på under kurser. Och det är svårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om