Som arbetsplatsombud för Kommunal får han ofta frågor från kollegor som undrar hur det går i de återupptagna löneförhandlingarna som stoppades i våras på grund av pandemin.
Han tror att årets lönerörelse kan bli en utdragen affär. Det är i dagsläget långt mellan parterna. Kommunal gick ut med krav på tre procents löneökning och ytterligare 0,5 procent till medlemmar med utbildning.
Motparten, Sveriges kommuner och regioner, erbjuder ett sifferlöst avtal, vilket innebär att det inte finns någon gräns för hur stor eller liten löneökningen kan bli.
Erik Eriksson var förväntansfull i början.
– För första gången på riktigt länge har vårt arbete, speciellt inom vårdyrken, varit synliga för gemene man. Pandemin har gjort att vi känner uppbackning från allmänheten.
Är det rimligt att kräva 3,5 procent i lönelyft med tanke på hur pressat staten är av pandemin?
– Vi vill minska löneglappet till andra yrkesgrupper. Om vi blickar framåt finns det en risk att undersköterskor snart blir ett bristyrke som sjuksköterskor. Arbetsgivaren måste förstå att det krävs åtgärder och löneökningar för att göra yrket mer attraktivt.
Vad för åtgärder?
– Vi behöver hjälp för att skapa en arbetsmiljö som inte går ut över våra familjeliv eller fritid. Det är inte rimligt att vi kan ha kvälls-, dag- och nattpass under samma vecka. Det borde vara självklart att våra medlemmar har rätt till skyddsutrustning. Det är det inte i dag.