Äntligen har Tobias anledning att fira

I dag fyller Tobias Wiggefors 40 år, men på gräddtårtan finns bara tio ljus. Knäck den ekvationen – om du kan.

I dag firar 40-årige Tobias Wiggefors sin riktiga födelsedag för tionde gången. Han är nämligen född på skottdagen.

I dag firar 40-årige Tobias Wiggefors sin riktiga födelsedag för tionde gången. Han är nämligen född på skottdagen.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-02-29 07:00

Det enkla svaret är att det är långt mellan Tobias födelsedagar.

Fyra år för att vara exakt. 

Han är nämligen född den 29 februari. 

Men Tobias Wiggefors intygar att han inte gått miste om något bara för att hans födelsedag inträffar var fjärde år, utan att det ibland kan visa sig vara dubbelt så roligt. 

– När det inte är skottår brukar jag fira min födelsedag den 28 februari, men visst har det hänt att jag har firat den första mars också. Ibland vill man ha extra roligt, säger födelsedagsbarnet med glimten i ögat.

Det är inte särskilt många som firar sin födelsedag i dag. I Luleå handlar det om 53 personer.

– Är det så många? Jag har aldrig träffat på en enda som är född samma dag som jag, utbrister Tobias Wiggefors förvånat.

Totalt i Norrbottens län finns det 154 personer som har anledning att fira lite extra i dag. Enligt Statistiska centralbyrån finns i det 6 576 folkbokförda födelsedagsbarn i hela riket.

För Tobias Wiggefors ser planeringen inför den stora dagen exakt likadan som den gjort under de senaste åren. Bemärkelsedagen kommer att firas i stugan som ligger i Käymäjärvi utanför Pajala.

Den 40-årige snickaren är född i Kiruna, men flyttade ned till kusten för fem år sedan. I dag bor han med sin familj på bostadsområdet Porsön. 

Något problem med att blåsa de tio ljusen på födelsedagstårtan hade han inte. Själva tårtkonsumerandet lär inte utgöra något heller. 

I hemmet finns nämligen sju barn, som heter Tyra, 14 år, Freja 11, Isabella-Lo, 9, Stella, 8, Lovis, 7, Amidala 1,5 år och lille Lennox, fem månader.

Anledningen att vi har skottår beror på att det astronomiska året inte riktigt passar in i vårt gregorianska kalenderår, som antogs av påven Gregorius XIII 1582 och infördes i Sverige 1753.

För att vara exakt omfattar solåret av 365,2422 dagar. Den udda siffran medför att var fjärde år tilldelas februari en extra dag. Skottdagen inföll tidigare i Sverige och Finland den 24 februari, men sedan millennieskiftet är den flyttad till den 29 februari.

Förr betraktades skottdagen som en utpräglad otursdag, när man helst borde undvika att utföra något viktigt arbete. Det där kan man inte avfärda som något gammalt skrock. Skottdagen kan medföra otur för alla anställda med månadslön eftersom de får arbeta en dag extra utan extra ersättning till motsats till de som har timlön. 

Det gäller där dock inte i år, eftersom 2020 infaller skottdagen på en lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!