Antikexperterna: Det här ska ni visa upp i Antikrundan

Vad kommer Luleåborna ta med sig till antikrundans experter på söndag? Luleås lokala experter hoppas på glas från Piteå, allmogemåleri från Överkalix, gammalt silver gjort av Fritz Olsson och textilier från Gammelstad.

Anne Lundberg har varit programledare för Antikrundan sedan 1999. På söndag är hon i Luleå för att börja spela in kommande säsong av det populära programmet.

Anne Lundberg har varit programledare för Antikrundan sedan 1999. På söndag är hon i Luleå för att börja spela in kommande säsong av det populära programmet.

Foto: Louise Åsenheim

Luleå2021-08-20 06:00

På söndag sker den stora inspelningen av Antikrundan i stadsparken i Luleå. Efter ett års uppehåll på grund av pandemin är Antikrundan nu tillbaka denna sommar och spelar in nya avsnitt, avsnitt som lockar cirka en och en halv miljon tittare varje gång.

Senast Antikrundan var i Luleå var för 25 år sedan, chansen att visa upp sina föremål och få dem värderade kommer verkligen inte ofta. Antikrundan har hållit igång sedan 1989, vid det laget hade Luleå Auktionsverk haft antikverksamhet i Luleå i 23 år, bland annat med auktioner och butik på i centrala Luleå.

I dag har Peter Höggren tagit över verksamheten från sina föräldrar och han gillar Antikrundans koncept nu när de slutat visa upp enbart dyra föremål mest lämpade för museum. I hans roll blir han inte expert på ett specifikt område, däremot kan han lite – om mycket.

undefined
Peter Höggren driver Luleå Auktionsverk, en verksamhet som funnits i familjen sedan 1976. Han hoppas på fin sameslöjd och bildväv från Gammelstad när Luleåborna ska ta med sig saker till Antikrundans inspelning.

Han vill se fina norrbottniska saker, sådant som han själv stöter på ibland.

– Jag hoppas någon vågar ta dit finare sameslöjd och även kanske några riktigt gamla allmogemöbler från trakterna kring Överkalix eller Tornedalen som gärna får vara orginalmålade. Det var ett fantastiskt måleri på möblerna i slutet på 1700-talet och början på 1800, säger Peter Höggren och fortsätter:

– Sedan skulle det vara kul om de uppmärksammar någon jättestor bildväv från Gammelstans bildväveri. Det har gjorts fina grejer i Gammelstan på 60- och 70-talet. Det var ofta lokala konstnärer som ritade motiven, sedan var det väverskor som vävde bildväven.

Enligt Peter Höggren är intresset för gamla antikviteter mycket lågt just nu. Däremot är inredningstrenden stark och det som driver runt verksamheten. Förr kunde Luleå auktionsverk ha dyra gamla möbler i sin butik som blev sålda, i dag är intresset svagt för den här typen av saker i Sverige. En del säljs utomlands där de inte sällan byggs om för att anpassas till det aktuella landets stil.

Av egen erfarenhet tror Peter Höggren att många kommer ta med sig tavlor som de vill veta mer om. Möjligen dyker det upp någon stor tavla av Lars Pirak eller kanske till och med ett av hans björnspjut som är ovanligt att se.

Kanske kommer det något verk från Karin Mamma Andersson. Den internationellt erkände konstnären är född och uppvuxen i Luleå men bor sedan många år tillbaka i södra Sverige.

– Ett orginal av henne, då kan man ta pension (skratt). Många av hennes målningar är i miljonklassen i dag, säger Peter Höggren.

undefined
Christina Lundgren kommer följa Antikrundans avsnitt från Luleå med stort intresse och hoppas det dyker upp glas från Piteå, något hon själv bara stött på ett fåtal gånger genom åren.

Förra året öppnades två nya antik- och retroaffärer i centrala Luleå. Christina Lundgren drev en antikaffär i Skåne och när hon flyttade hem till Luleå följde affären med. Hon gillar att se Antikrundan för att få en uppfattning om vilka trender som gäller för stunden och uppskattar att föremål av god kvalité lyfts fram. 

– Nu så är det 50- och 60-talet som står högst i kurs, säger Christina Lundgren.

Även hon hoppas att det blir fin sameslöjd och textilier men också verk från en Luleåprofil vars namn är bekant än i dag.

– Jag hoppas att de visar upp lokalt silver av Fritz Olsson, från början av 1900-talet när han skapade silver. Det skulle vara roligt att se, säger Christina Lundgren.

Högst upp på listan finns dock föremål som hon själv stöter på ytterst sällan. 

– Gammalt glas från Piteå glasbruk vore jätteroligt att se för det finns så oerhört lite sånt, säger Christina Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!