Brist på medicinska sekreterare hotar patientsäkerheten

Arbetsgruppen har minskat, arbetsbördan ökat och lönen stått stilla. "Inte bra för patienterna om inga journaler skrivs", säger Per Vestin, ordförande för fackförbundet Vision.

Både sekreterarna och fackförbundet Vision är eniga om att patientsäkerheten brister när diktat blir liggande på hög. (Arkivbild)

Både sekreterarna och fackförbundet Vision är eniga om att patientsäkerheten brister när diktat blir liggande på hög. (Arkivbild)

Foto: Isabell Höjman/TT

Luleå2022-04-25 11:00

Vi har tidigare berättat om de medicinska sekreterarnas arbetssituation inom Region Norrbotten, med dålig löneutveckling och hög arbetsbelastning som gör att färre söker sig till yrket.  

En av flera viktiga arbetsuppgifter, är att skriva ut läkarnas diktat. Det handlar om allt från journalanteckningar till röntgen- och provsvar.

Per Vestin bekräftar att det är en arbetsgrupp som minskat avsevärt de senaste 10–15 åren. En anledning är att man inte återanställer pensionsavgångar i samma utsträckning som tidigare. En annan anledning är att man söker sig bort från regionen på grund av lönen. 

Vilka konsekvenser kan bristen på sekreterare få?

– Om medicineringar och uppföljningar inte antecknas i journaler har läkarna inget att titta tillbaka på vilket kan utgöra en risk för felbehandling. Det är en direkt fara för patienterna, säger Per Vestin.

Malin Tjernström arbetar som medicinsk sekreterare inom Region Norrbotten och känner en stor frustration över att hennes arbetsgrupp inte prioriteras högre eller visas uppskattning. Hon beskriver också risker i patientsäkerheten när diktaten läggs på hög.

– Journaler som inte blir skrivna i tid kan leda till att exempelvis uppföljningar missas.

Malin Tjernström berättar att en kollega inom en av de andra yrkesgrupperna blev väldigt förvånad över sekreterarnas löner eftersom hon vet hur mycket de gör för att verksamheten ska fungera. 

I mars meddelade Region Norrbotten en satsning genom att höja sekreterarlönen med upp till 800 kronor. Regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård menade på att medicinska sekreterare är viktiga för att vårdkedjan ska fungera och att man därför vill vi satsa extra på dem. 

Något speciellt påslag i sin senaste lönerevision är inget som Malin Tjernström märkt av.

– Det är löjligt att kalla det lönesatsning om skillnaden handlar om ynka hundralappar.

Facket är beredd att hålla med och anser att kalla det "satsning" är att ta i eftersom en normal löneökning kan ligga på 600 kronor.

– Det är bara i huvudet på en politiker som 200 kronor kan ses som en satsning värd att nämna, säger Per Vestin.

Regionen har ännu inte hunnit skapa sig en uppfattning om och i så fall hur deras extrasatsning gjort någon positiv skillnad för sekreterarna.

– Vi kommer att följa upp det, säger Kenneth Backgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!