Institutionsvård av missbrukare har ökat under pandemin

Beroendecentrum vid Sunderby sjukhus tar inte emot patienter för planerad vård förrän tidigast efter semestern. Orsaken är den pågående pandemin och den press den sätter på sjukhuset. "Det är klart att det märks", säger verksamhetschefen vid socialförvaltningen, Anna Saxin.

Fler missbrukare i Luleå vårdas på institution nu under pandemin, något som hade kunnat undvikas om Beroendecentrum varit öppet som vanligt.

Fler missbrukare i Luleå vårdas på institution nu under pandemin, något som hade kunnat undvikas om Beroendecentrum varit öppet som vanligt.

Foto: isabell Höjman/TT

Luleå2021-06-06 11:00

Anna Saxin är verksamhetschef för myndighetsutövning vid socialförvaltningen i Luleå. Beroendecentrums begränsade verksamhet påverkar givetvis situationen för personer som är i behov av vård och behandling, menar hon.

– Självklart är det så, läget är ansträngt. Det är en olycklig situation vi befinner oss i. Samtidigt förstår jag att det måste vara så här med tanke på pandemin.

Nu senast under mars och april märks en ökning av antalet personer som har fått vård på institution för sitt missbruk. Det hade i vissa fall kunnat undvikas om Beroendecentrum hade fungerat som vanligt.

– I en del av fallen hade vi säkert kunnat jobba på ett annat sätt, om vi hade kunnat samverka med regionen. Det ligger ju både i vårt och regionens intresse att det finns en samverkan, säger Anna Saxin och tillägger att människor riskerar att fara illa om de inte får den vård de behöver i tid.

– Det skapar så klart frustration hos människor som redan är utsatta, när de inte kan få sina behov tillgodosedda. 

Anna Saxin betonar att det finns en god dialog mellan socialförvaltningen och Beroendecentrum. 

Kate Oskarsson är enhetschef vid Beroendecentrum på Sunderby sjukhus. Hon uppger att det fanns en förhoppning om att kunna återgå till en ordinarie verksamhet nu under våren, men på grund av smittläget har det inte varit möjligt. Förra våren och sommaren öppnade Beroendecentrum under ett par korta perioder, då behovet av vård var stort. I år har detta inte varit möjligt, då patienttrycket på psykiatrin, som Beroendecentrum är den del av, har varit högre.

– Även om vi inte har haft så många covidpatienter så har vi också fått låna ut personal till covidvården, säger Kate Oskarsson. 

Hon konstaterar att även om covid-smittan sakta minskar är det snart semestertider, med allt vad det innebär av färre personal i tjänst. 

Hon framhåller att den akuta missbruksvården har bedrivits som vanligt även under pandemin. 

– De som exempelvis har så svåra abstinensbesvär att de behöver sjukhusvård har fått komma hit efter bedömning av läkare. Det gäller även patienter som har drabbats av psykos som en följd av sitt missbruk. De vi inte har kunnat ta emot är de som ska behandlas utifrån en mer långsiktig plan, säger Kate Oskarsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!