Ansträngd arbetsmiljö för tandhygienister

Arbetsmiljön för tandhygienister inom Folktandvården är ansträngd och trycket på medarbetarna hårt. Det uppger Christina Björling, förtroendevald i fackförbundet SRAT i Norrbotten.

Viveca Enbom, Christina Björling och Clary Antonsson sitter i styrelsen för SRAT, som organiserar tandhygienister.

Viveca Enbom, Christina Björling och Clary Antonsson sitter i styrelsen för SRAT, som organiserar tandhygienister.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2020-10-20 06:00

På flera orter i Norrbotten saknas helt fastanställda tandläkare vid Folktandvården. Flera av dem får tjänstgöra på flera orter, för att täcka upp när personal saknas. Många vittnar om en ökad stress.  I den andra publiceringen av en Tandvård i kris, ger fackliga företrädare sin bild av läget.

SRAT är ett fackförbund som bland annat organiserar tandhygienister. Christina Björling har själv arbetat som tandhygienist i över 20 år och hon beskriver tandhygienisterna som en i grunden ambitiös och lojal yrkeskår. Bland dem finns en stark tradition av att trivas med jobbet. Men de senaste åren har ett större antal tandhygienister valt att lämna sina jobb inom Folktandvården. Flera har gått till privata arbetsgivare istället, eller valt att utbilda sig till något annat

– Vi har tappat en hel del medlemmar, det började lite försiktigt men sedan blev det fler och fler. Det är ovant för oss, vi har tidigare varit en väldigt stabil kår, säger hon. 

Signalerna från medlemmarna är tydliga: Lönen är för låg och arbetsmiljön för dålig. Arbetsbelastningen är hög och stressen ökar hela tiden. 

– Vi får nog lite andra signaler från våra medlemmar än vad arbetsgivaren får. Avslutningssamtal hålls med de som slutar, men många säger inte allt till sin chef. De tandhygienister som vi fackliga har pratat med, som har sökt sig till privata kliniker, berättar att lönen är en del, men framförallt är det mindre stressigt.

Hon fortsätter:

– Ofta arbetar en tandläkare mot flera tandhygienister, där tandläkaren kommer in och borrar och sedan lagar tandhygienisten kariesangreppet, skriver journaler med mera, säger Christina Björling.

Men hon betonar att det finns fördelar med detta arbetssätt.

– Själva arbetssättet är också effektivt på så sätt att fler patienter än tidigare hinns med. Det ger också ett kompetensutbyte mellan yrkeskategorierna vilket är positivt, säger Christina Björling.

Direktivet från ledningen är att en patient ska vara färdigbehandlad på så få besökstillfällen som möjligt. Facket får till sig att medlemmarna sällan känner att de presterar tillräckligt och att de känner sig ifrågasatta om de vill sätta upp mer tid vid så kallade teambehandlingar. Sjukfrånvaron har också varit hög bland tandhygienisterna de senaste åren.

Då bristen på tandläkare är stor, påverkar den också tandhygienisternas arbetssituation.

Når ni fram till arbetsgivaren med synpunkterna på arbetsmiljön?

– Vi förtroendevalda inom SRAT hade möte med några ur ledningen 2018. Vi upplever dock inte att det har blivit bättre, eftersom det fortfarande kommer in så många synpunkter från våra medlemmar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!