Anställdas helgtillägg vållade hetsig debatt

Kommunalrådet Karl Petersen (S) vill inte påverka förhandlingarna om helgtilläggen. Det förklarade han vid måndagens möte i kommunfullmäktige.- Det tillhör inte svensk arbetsmarknad, sade Petersen.

I Luleå har 95 procent av de kommunanställda förkastat avskaffandet av helgtilläggen. Anställda i hemstjänsten är en grupp som, enligt Dan Ankarholm, skulle drabbas av lönesänkningar om helgtilläggen tas bort. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

I Luleå har 95 procent av de kommunanställda förkastat avskaffandet av helgtilläggen. Anställda i hemstjänsten är en grupp som, enligt Dan Ankarholm, skulle drabbas av lönesänkningar om helgtilläggen tas bort. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

LULEÅ2009-09-29 06:00
Det var en snabbinterpellation från Rättvisepartiet socialisternas Jonas Brännberg som orsakade en stundtals hetsig debatt.
Det blev en ovanlig koalition bestående av rättvisepartister, vänsterpartister och sjukvårdspartister som gav sig på Socialdemokraterna.
Avgörs i förhandlingar
I interpellationen krävde Brännberg bland annat svar på frågan om det finns något politiskt beslut att ta bort helgtilläggen.
I det skriftliga svaret förklarade Karl Petersen att anställdas löner ska avgöras i förhandlingar och att politikerna inte deltar i dessa. Lönepolitikens forum är i stället kommunstyrelsens arbets- och personalutskott.
Det fick Dan Ankarholm, Sjukvårdspartiet, att reagera:
- Politikerna ger direktiven.
Sveriges kommuner och landsting har en förhandlingsdelegation med bara politiker. Så visst lägger sig politiker i, sade han.
Ankarholm gick sedan till hårt angrepp på Karl Petersen.
- Det här är en grupp anställda i en av kommunens viktigaste verksamheter. De drabbas av en lönesänkning och det har ingen annan grupp drabbats av i Luleå kommuns moderna historia. Om detta genomförs hamnar vi ett personalpolitiskt moras, sade han.
Karl Petersen försvarade helgtilläggets avskaffade med att de anställda erbjuds annat, lönehöjning och arbetstidssänkning.
Löser problem
- Jag har fått brev från en kommunanställd från en arbetsplats där personer som gör samma arbete har olika arbetstider. Det löser vi nu, sade Karl Petersen.
Den lösningen imponerade inte på Ankarholm.
- De olika arbetstiderna går tillbaka till ädelreformen 1992 då landstingsanställda som gick över till kommunen personligen fick behålla sin tidigare arbetstid på 37 timmar. När de går i pension och nya anställs gäller inte den kortare arbetstiden.
- Det har nyanställts på kortare arbetstider, replikerade Karl Petersen.
- Då är det fel på personalpolitiken, svarade Dan Ankarholm.
Jonas Brännberg pekade på att 95 procent av de anställda i en omröstning förkastat avskaffandet av helgtilläggen.
- Det är 580 av de 1 800 som kan få sänkt arbetstid. Övriga får sänkt lön, sade Brännberg.
I politisk församling
Under debatten visade det också att helgtilläggen blivit föremål för politisk behandling i kommunstyrelsens budgetutskott.
- I budgetutskottet få alla frågor tas upp, sade Karl Petersen.
- Om helgtilläggen behandlades i budgetutskottet så är ju frågan behandlad i en politisk för-
samling, sade Jonas Brännberg
som i sin interpellation ville ha svar på frågan var beslutet fattats.
4 Det blev avslag på medborgarförslaget från Robert Åkerström att bygga en ny väg mellan Granudden och Kallax flygstation.
4 Coompanion Norrbotten får 88 087 kronor i bidrag för att stötta kooperativt företagande. Det är 1:20 kronor per invånare.
4 Det blir inte mera pengar till skolorna. Fullmäktige sade nej till
ett medborgarförslag om att
satsa av innestående pengar
och dessutom höja kommunalskatten.
4 Katharina Frank valdes till ny nämndeman i Luleå tingsrätt efter Sten Wallo, som avlidit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om