Anställda får inte anmäla våldtäkt

Det finns anmärkningsvärda omständigheter i fallet med den gravt dementa kvinna som har våldtagits och utnyttjats sexuellt på ett äldreboende i Luleå.
Anställda som har vittnat om övergreppen uppger att deras chef har förbjudit dem att göra någon polisanmälan.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

LULEÅ2011-03-29 05:40

I fredags berättade NSD att åtal har väckts mot en 80-årig man på ett kommunalt äldreboende i Luleå. Mannen misstänks för att ha förgripit sig sexuellt på en kvinna på samma äldreboende vid tre tillfällen under hösten 2010. Enligt åklagarens stämningsansökan har mannen utnyttjat kvinnans hjälplösa tillstånd, hon är gravt dement på grund av Alzheimers sjukdom. Åtalsrubriceringarna är våldtäkt, sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

NSD har tagit del av förundersökningen och den innehåller bland annat vittnesuppgifter från tre anställda vid äldreboendet. De har tagit den misstänkte 80-åringen på bar gärning och stoppat övergreppen.

Trotsade chefen
Av förhören framgår det att chefen för äldreboendet har försökt hindra de anställda från att polisanmäla det som inträffat.

"XX (den anställdas namn) säger att personalen blivit förbjuden av chefen att göra polisanmälan gällande händelserna", står det bland annat i förundersökningen.

I vittnesförhöret med en annan anställd står det:

"Några dagar senare fick YY (den anställdes namn) ett telefonsamtal från chefen för hela äldreboendet som uppmanade YY att ej göra någon polisanmälan om det inträffade."

Men personalen trotsade chefen och polisanmälde de grova brotten.

Socialchefen Agneta Ekman säger att hon inte kan kommentera fallet eftersom hon inte känner till några detaljer.

Men är det inte märkligt om chefen har förbjudit anställda att polisanmäla grova brott?
- De båda inblandade är ju kunder hos oss och vi brukar inte polisanmäla våra kunder.

Vad har kommunen för policy när det gäller polisanmälningar?
- Det ska vara chefen som gör en anmälan men vi kan naturligtvis inte hindra någon i personalen från att göra en anmälan.

Om det visar sig att chefen har förbjudit anställda att polisanmäla, vilka konsekvenser får detta?
- Jag kan inte svara på vilka konsekvenser det får. Det här kan vara någonting som vi ber Socialstyrelsen att titta på, säger Agneta Engman.

Händelse mellan kunder
NSD frågar Ulla Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Luleå kommun, varför ingen Lex Sara-anmälan har gjorts med anledning av händelserna.

- Vi har fått in en avvikelserapport från äldreboendet. Och avvikelserapporten har föranlett omedelbara åtgärder för att säkerställa att det inte kan hända igen. Vi har satt in extrapersonal, dygnet runt, som håller koll på den misstänkte gärningsmannen och på offret. Vi har också installerat larm som visar om de rör sig i lokalerna. Men någon Lex Sara-anmälan har inte gjorts eftersom Lex Sara tillämpas när det gäller relationen mellan kund och personal. Här handlar det om någonting som har inträffat mellan två kunder, säger Ulla Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om