Enligt källan, som vill vara anonym, höll företaget ett antal möten under onsdagsförmiddagen. Informationen till de anställda har varit knapp.
– Jag läste det i tidningen. Det är alltid dålig information från Hardtechs sida. Från själva arbetsgivaren ner till golvet är det väldigt långt, säger hen.
Information som källan ska ha hört inom företaget säger att de som arbetat på företaget en tioårsperiod är de som har störst chans att få behålla sina jobb. Detsamma ska gälla dem som har specialkompetenser.
– Det är rätt uppgiven stämning. Men det är vad vi förväntat oss till viss del, säger hen.
Själv har hen många arbetskollegor och vänner på Gestamp Hardtech.
– Säkert 50 av dem kommer att ryka nu.
Det är 73 stycken från bemanningsföretaget Ranstads, 105 personer på Hardtech, och 33 chefer och tjänstemän som är berörda, enligt källan.
– Men då de varslar är det LAS-lagen som avgör. Så det blir "sist in, först ut".
Hen uppfattar det som att företaget inte skötts på ett professionellt sätt, och att de anställt dyr arbetskraft samtidigt som de tagit sig an projekt till underpriser.
– Hardtech har ju gjort väldigt många konstiga beslut.
Nu väntar förhandlingar mellan facket och arbetsgivare.
– Facket kan väl prata med arbetsgivaren och säga att vissa saker inte kommer att funka, som att gå ner i treskift, till exempel. Sedan får ju Hardtech undanhålla personer som har speciella kompetenser, säger hen.
Att jobben flyttar utomlands kan komma att visa sig i kvalitén.
– Ska man rädda företaget kvar i Luleå så måste man ju göra det här, det förstår jag. Hellre det än att man måste stänga ner allt. Men det kommer att bli sämre kvalitet, det skulle jag säga. Vi är duktiga på det vi gör i Sverige.
Norrbottens Media kommer att tala med Gestamp Hardtechs vd Johan Balck under eftermiddagen.