Anrik restaurang återinvigdes i går

För ett år sedan brann Max på Midgårdsvägen ner till grunden. I går återinvigdes Luleås mest anrika hamburgerrestaurang. - Här hade jag mitt första jobb på restaurang. Det sitter i hjärtat, sade Richard Bergfors, vd för familjeföretaget.

Karl Petersen, kommunalråd i Luleå, klipper av bandet och förklarar Max på Midgårdsvägen återinvigd. Från vänster: Marie Köster, Christoffer Bergfors, Karl Petersen, Richard Bergfors och Jenny Melander. FOTO: Bengt-Åke Persson

Karl Petersen, kommunalråd i Luleå, klipper av bandet och förklarar Max på Midgårdsvägen återinvigd. Från vänster: Marie Köster, Christoffer Bergfors, Karl Petersen, Richard Bergfors och Jenny Melander. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-07-01 06:00
Snabbmatsrestaurangen på Midgårdsvägen öppnades 1971. Det var den första restaurang med servering som öppnades av familjen Bergfors. Det var även den första som kallades för Max efter grundaren Carl "Max" Bergfors.
I går var det nypremiär i stor stil, med champagne, inbjudna gäster och bandklippning av Karl Petersen (S), kommunalråd i Luleå.
Första restaurangjobbet
- Jag brukar fråga mig: vilket är Luleås starkaste varumärke? Givetvis jättesvårt. Men jag svarar att det är frågan om tre. Det är universitetet, sedan kommer Max och Luleå Hockey, sade Karl Petersen innan han klippte bandet.
Bröderna Bergfors medger att det ligger både prestige och känslor i återuppbyggnaden.
- Här hade jag mitt första jobb på restaurang. Det var i elva-tolvårsåldern. På den tiden var Ulla-Britt Sadeghinad restaurangchef, sade Richard Bergfors, vd för Max.
- Det är hon som har lärt upp dig, sade brodern Christoffer Bergfors, vice-vd i företaget.
Christoffer Bergfors berättar att restaurangen på Midgårdsvägen har en stor andel stamgäster och en hög procent tallriksbeställningar, det vill säga matgäster som vill äta på tallrik.
Hur mycket har återuppbyggnaden kostat?
- Säkert en en hel del. Det måste du fråga fastighetsägaren Hans Granberg om. Försäkringar täcker väl det mesta. Men vi har passat på att bygga om drive-in och förbättrat personalutrymmena, sade Richard Bergfors.
Den återinvigda restaurangen innehåller också några nyheter. Den serverar till exempel en Midgårdsburgare med både gurkmajonnäs och originaldressing. Det finns också två expresskassor, där man både beställer och betalar själv och slipper att stå i kö, enligt Richard Bergfors.
Firar tioårsjubileum
Anna Eriksson är restaurangchef på Max på Midgårdsvägen sedan 2007 och firar personligt tioårsjubileum på företaget i november. Under återuppbyggnaden har hon jobbat på Storheden och på Max huvudkontor.
- Man kan väl säga att jag har vilat mig i form, sade hon.
Restaurangen öppnar för allmänheten i dag torsdag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om